h

HOV-busbaan geldverspilling

4 augustus 2013

HOV-busbaan geldverspilling

5 politieke partijen zetten vraagtekens bij het nut van een busbaan. Vlak na de zomer zal de raad van de Gemeente Hilversum een belangrijk besluit nemen: Gaat Hilversum definitief akkoord met het aanleggen van een aparte busbaan vanaf de A27, dwars door Hilversum Oost, naar Station Hilversum of niet? Als er een meerderheid komt, zal Hilversum hier 2,5 miljoen euro in steken en zal de bestuursovereenkomst met de Provincie Noord-Holland worden getekend.

5 partijen uit de raad van Hilversum, SP, Hart voor Hilversum, CDA, Leefbaar Hilversum en Partij van Westing, zetten grote vraagtekens bij het nut van deze HOV-busbaan. Deze busbaan wordt onderdeel van een beperkt HOV-traject, namelijk tussen Huizen en Hilversum. Als het nut inderdaad beperkt is, dan is het geldverspilling, dat de Provincie NH hier maar liefst 118 miljoen euro aan wil uitgeven!

Is het dan niet beter een nieuw plan te maken op basis van lightrail, waarbij het openbaar vervoer echt een 'boost' krijgt? En is de bezuiniging op de gewone lijndiensten echt zo nodig als er dit soort bedragen zijn voor een prestigeproject met beperkt nut?

Om ervoor te zorgen dat de raad een goede afweging kan maken, hebben deze 5 partijen gezamenlijk schriftelijke vragen gesteld aan het college van Hilversum.  

SP stemde tegen de HOV
De SP is al langer kritisch over deze busbaan van 118 miljoen en stemde in 2010 niet in met de voorgenomen plannen. Niet omdat we tegen OV zijn, maar omdat dit plan gewoon niet goed genoeg was. Zo komt de baan niet helemaal vrij te liggen, is hij in de huidige vorm niet verrailbaar, zijn de financiën nog niet rond en wordt er te weinig rekening gehouden met mensen die op het Arenapark moeten zijn. Daar komt nog bij dat wij het onbegrijpelijk vinden dat er vele miljoenen zijn voor deze busbaan, maar dat het niet lukt om ons fijnmazig basis openbaar vervoer in stand te houden. Als dit doorgaat zitten we met een luxe bus naar Huizen, maar is de rest van de regio onbereikbaar geworden.

Samen
Samen met bewoners, belanghebbenden en andere organisaties (26!)  is de SP daarom vertegenwoordigd in het Samenwerkingsverband HOV in het Gooi. We waren ook betrokken bij diverse acties. Niet alleen lokaal is er verzet. Ook de SP-fractie in de Provinciale Staten is geen voorstander van de nu voorliggende plannen.

PvdA voor geldverspilling
Maar daar waar wij dachten dat de PvdA in 2010 ook geen voorstander was blijkt nu dat ze ineens wel akkoord dreigen te gaan. En dat terwijl het eerdere standpunt van de PvdA, opgeschreven door lijsttrekker  Hans Haselager op de Nee HOV! website toch heel stoer en duidelijk leek.
 

Nu, in 2013 hebben we als SP nog altijd geen vertrouwen in een goede afloop van de HOV plannen en denken we dat de gereserveerde 118 miljoen door de Provincie, zeker in deze tijden, anders besteed kan worden.

Teken de petitie
Daarom steunen we de petitie tegen de nu voorgenomen plannen van de Provincie.
Vindt u ook dat dit geld van de provincie, en dus van ons allen, hier niet nuttig besteed wordt?

U kunt hier de regionale petitie tekenen 
 

Wilt u meehelpen deze geldverspilling te stoppen? We zoeken actieve mensen, die meedoen!
Laat het ons weten via Hilversum@sp.nl

Eerdere SP-Hilversum artikelen over HOV:

24 04 2013
Petitie tegen snelle busbaan (HOV)

06 07 2012
Einde voor het HOV prestigeproject?

12 02 2012
Slikken of stikken

11 02 2012
Goois verzet tegen HOV gaat door

10 02 2012
Persbericht Samenwerkingsverband HOV in het Gooi

23 01 2012
Hooh  Politieke partijen, bedrijven en burgers samen ten strijde tegen slecht HOV plan 

28 09 2011
SP en CDA Hilversum: HOV weer ter discussie

25 02 2011
Meerderheid lijsttrekkers wil geen afgedwongen HOV

10 11 2010
SP stemt tegen HOV lijn

04 11 2010
Licht op groen voor snelle bus

16 07 2010
HOV Huizen-Hilversum

U bent hier