h

Einde voor het HOV prestigeproject?

6 juli 2012

Einde voor het HOV prestigeproject?

Aanstaande maandag gaan de Statenleden van de Provincie stemmen over de HOV-buslijn van Huizen naar Hilversum. Gedeputeerde Post (VVD) vraagt nu al extra geld: de voorbereiding kost 7,5 miljoen meer. En ze vraagt aan de staten of ze dan tot 2014 haar gang kan gaan. Ze wil een provinciaal inpassingsplan maken, waarmee ze de gemeenten kan 'overrulen'. Ze aast op een bestuursakkoord over de verdeling van kosten met de gemeenten, terwijl de raad van Blaricum net besloten heeft niet meer mee te doen. En dan komt ze eind 2014 terug naar de Statenleden met de vraag of ze nog eens 105 miljoen (!) euro willen uitgeven voor dit plan. Gaan de Statenleden haar die miljoenen en die jaren voorbereidingstijd geven maandag?

 

Voor Hilversum staat er ook veel op het spel
Wethouder Boog (D66) doet alsof deze HOV de gemeente nauwelijks iets kost. Toch blijkt dit nog aardig op te tellen. 2,5 miljoen investeringskrediet, dat we moeten lenen en betalen in 2013/2014. 1 miljoen verkeersgeld uit het IBP. En we lopen ongeveer 1 miljoen subsidie mis van de provincie voor fietsenrekken. Samen 4,5 miljoen. De grootste kostenposten zitten nog verstopt.

Wethouder Lon Jooren (VVD) zei het laatst:

"We zouden nu met minder ambtenaren toekunnen, maar ja, het HOV-project komt er straks aan."


De tijd die onze ambtenaren moeten maken voor verkeers- en bouwtekeningen voor de HOV-buslijn dwars door Hilversum wordt vergoed door de provincie. Echter maar tot 820.000 euro, lezen we nu in het voorstel van de Provincie. De rest is schijnbaar eigen risico voor ons? Tevens wil de Provincie geen leges betalen aan Hilversum voor de bouwvergunningen. Of dat juridisch wel kan, weet wethouder Boog nog niet.

 

Het is helder: Stop met de HOV!
Dan besparen we een hoop geld en halen we ons geen risico's op de hals.
Weet u, het is alle betrokkenen allang al duidelijk, dat de HOV nauwelijks tijdswinst oplevert. Er is al een snelle buslijn (lijn 320). Men snapt ondertussen best dat het een misser is, dat de HOV niet op intercity station Hilversum Sportpark stopt, waardoor de reistijd Huizen-Utrecht niet afneemt. Men weet best dat meerijden in Blaricum prima kan. En men weet ook dat er een grote kans is dat de 'verrailing' er niet van gaat komen. En toch gaat het college van Hilversum verder. Ze krijgen namelijk een tunnel bij de Oosterengweg cadeau. En de provincie? Die is gewend 'grootse', dure plannen te doen. "Business as usual".

Burger verzet
Vanuit de burgers van de gemeenten wordt er flink verzet gevoerd tegen de HOV. Ze hebben zich samen met 26 organisaties van politieke partijen, bewonersverenigingen en bedrijven verenigd in het Samenwerkingsverband HOV in 't Gooi. Een brede groep politieke partijen ondersteund hen. Nu is het tijd voor de omslag: 12 september zijn er verkiezingen.

Beste VVD, D66 en PvdA, wilt u echt zo de verkiezingen in gaan?

Met een miljoenen verslindend plan waartegen de burgers te hoop lopen?Of laat u maandag zien dat uw burgers u aan het hart gaan en stopt u dit prestige-project?

met vriendelijke groet,

de Hilversumse politieke partijen in het Samenwerkingsverband HOV in ' Gooi
SP, HvH, LH en CDA

 

U bent hier