h

SP-voorstel uitgevoerd: Hilversum werkt met wijkteams

16 juli 2013

SP-voorstel uitgevoerd: Hilversum werkt met wijkteams

Een wijkteam kan een belangrijke rol spelen in het signaleren en oppakken van knelpunten en problemen in buurten en wijken maar ook met betrekking tot individuele problemen.  Tijdens de begrotingbehandeling 2013 heeft de SP het college daarom voorgesteld om te gaan werken met wijkteams. Het college heeft dit voorstel omarmd en op 12 juli jongstleden heeft het college laten weten hoe zij uitvoering geeft aan het werken met wijkteams.


Wijkteams een feit
Het werken met wijkteams maakt nu onderdeel uit van de nieuwe koers van de gemeente: het wijk- en samenlevingsgericht werken. Bureau wijkzaken speelt bij de uitvoering van dit nieuwe beleid een belangrijke rol. Medewerkers van Bureau Wijkzaken staan buiten de vaste structuren in de gemeentelijke organisatie. Dat scheelt bestuurlijke stroop en geeft hen vrijheid. Als ‘verkenner, verbinder en versneller’ kunnen de Wijkzakers een belangrijke rol spelen, zowel binnen de gemeente als naar en voor inwoners van Hilversum.

Bij het bespreken van de begroting 2013 was het plan nog dat er op dit team bezuinigd zou worden, maar daar was de SP geen voorstander van. Andere partijen waren dit gelukkig met ons eens en dus werd de bezuiniging geschrapt.

Tijdens de begrotingsbehandeling in december 2012 boden we de burgemeester (als portefeuillehouder wijkgericht werken) en zijn ambtenaren, ter inspiratie,  een werkbezoek (en twee treinkaartjes tweede klas) aan naar de wijkteams van Zeist. Daar werken ze al een tijdje met wijkgerichtwerken en met wijkteams.

Het ideale wijkteam
Volgens de  SP is het van belang dat professionals en inwoners gezamenlijk plaatsnemen in de wijkteams. Het gaat namelijk over hun wijk, hun voorzieningen en hun Hilversum. Te denken valt aan opbouwwerkers, woonconsulenten, wijkverpleegkundigen en natuurlijk de bewoners zelf! Wat ons betreft is het niet de bedoeling dat vrijwilligers en mensen met een uitkering het werk gaan doen van professionals. Natuurlijk burenhulp is goed maar het moet niet te gek worden. Voor verschillende  zorg en welzijnstaken, die soms erg complex zijn, heb je goed opgeleide professionals nodig om te adviseren, in te grijpen en op te lossen. Het wijkteam als preventiemiddel is wat ons betreft dan ook uitgangspunt. Een goed wijkteam kan  ervboor zorgen dat problemen snel worden opgepakt door de juiste mensen, zodat ze nog goed oplosbaar zijn.

Gemeentelijk bureau wijkzaken gaat lekker
Met medewerkers van het bureau wijkzaken heeft de SP op verschillende momenten goed samengewerkt. Zij stonden de bewoners en ons met raad en daad ter zijde in bijvoorbeeld de dossiers: overlast in Hilversum Noord, senioren van het Langgewenst, verloederde flat op de Stalpaertstraat, een hang out bij voetbalkooi in Oost, onrust in de Bakkerstraat en gedoe in het Lage Laarderhofje. Dat betekent natuurlijk niet dat het bureau wijkzaken de professional in de wijk kan vervangen! Wij zullen als SP dan ook blijven opletten of er nog voldoende voorzieningen in de wijk zijn. Denk aan wijkcentra, huisartsenposten. Maar ook komt de opbouwwerker nog in de wijk? En wordt niet alles aan vrijwilligers overgelaten?


Hang Out bij de voetbalkooi in Hilversum Oost

Kortom: de SP is blij dat het college dit SP-voorstel heeft omarmd en er ook echt iets mee doet. Wij zullen alle ontwikkelingen nauwlettend blijven volgen en waar nodig gebruik maken van de diensten van Bureau Wijkzaken.

Lees hier de brief die Burgemeester Pieter Broertjes namens het college aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Lees hier het artikel over wijkzaken in de Gooi en eemlander van 16 juli 2013

U bent hier