h

Hilversum Noord weer veilig

10 januari 2012

Hilversum Noord weer veilig

De bewoners in Hilversum Noord voelen zich een stuk veiliger. Dit komt omdat er door bewoners, politie, woningbouwvereniging en gemeente flink is ingezet op het oplossen van een aantal veiligheidsproblemen. De SP adviseerde en ondersteunde de buurtbewoners bij hun acties.

Het probleem:
De buurtbewoners in Hilversum Noord waren ten einde raad. Ze hadden fors overlast van drugsdealers en gebruikers in de wijk en voelde zich hierdoor onveilig. En het leek of de ingrepen vanuit de politie, gemeente en woningbouwvereniging uit bleven. Wat moesten ze doen? 

De acties:
Het bestuur van de SP sprak met de buurtbewoners, organiseerde een buurtbijeenkomst, nam polshoogte in de wijk en concludeerde dat er inderdaad, al langer, behoorlijke veiligheids- problemen speelde. Het bestuur van de SP adviseerde de bewoners samen op te trekken en hun probleem onder de aandacht te brengen bij de gemeenteraad.
Één van de eerste acties was dat er een buurtbewoner insprak tijdens een raadsvergadering in juni. Het probleem was daarmee onder de aandacht van de gemeente. Opmerkelijk was dat geen enkel raadslid vragen stelde, en alleen toenmalig burgemeester Bakker gaf aan contact op te nemen met de inspreker. Maar al wat er gebeurde was niets. Niemand nam de moeite om met de buurbewoners te gaan praten.

De gemeenteraadsfractie van de SP kwam wel in actie. Aan de gemeente werd voorgesteld om een bewonersbijeenkomst in het raadhuis te organiseren. De gemeente ging hiermee akkoord en er kwam een overleg met buurtbewoners, de gemeente, politie en de woningbouwvereniging. Zo’n 15 buurtbewoners deden tijdens deze bijeenkomst hun verhaal. Al jaren lang deden ze hun verhaal op verschillende plekken, en aantoonbaar was dat er echt serieuze overlast was maar ze hadden niet het idee dat er echt iets gebeurde. Na deze verhalen was het voor alle betrokken partijen klip en klaar. Politie, gemeente en woningbouwvereniging moesten aan de bak! En ze beloofden dat ook te doen. De politie gaf wel meteen aan dat in ze het belang van het onderzoek tijd nodig hadden om verschillende dingen goed uit te zoeken en dat geduld belangrijk was. 

Dealers opgepakt
De buurtbewoners waren geduldig en de politie deed haar onderzoek en in de eerste week van oktober 2011 was het eindelijk zover. Tijdens een, in het geheim, voorbereide inval lichte de politie met twee arrestatieteams twee drugsdealers uit Hilversum Noord en vier drugsdealers elders in Hilversum van hun bed. Een rechtszaak volgde. Tijdens die rechtszaak zijn ook ervaringen van bewoners ingebracht en heeft één van de buurbewoners een getuigenis afgelegd. Samen met de bewijslast van de politie was dit voldoende bewijs om de dealers achter slot en grendel te zetten. Opluchting en vreugde alom. Maar de vreugde bleek van korte duur want amper twee dagen later waren de dealers alweer in hun huizen terug. Dit kon niet waar zijn! 

Probleem toch niet opgelost
De buurtbewoners en SP-fractie hingen onmiddellijk bij de politie, woningbouwvereniging en gemeente aan de telefoon. Hoe is dit mogelijk en wat moest er nu gebeuren?
De burgemeester zelf, de politie en de woningbouwvereniging organiseerde vervolgens wederom een buurtbijeenkomst, dit keer in het Vierkerkenhuis. Politie, woningbouwvereniging en de burgemeester lichte toe dat ze er alles aan gingen doen om de dealers weer achter slot en grendel te krijgen. “Desnoods grijp ik zelf in” zo betoogde de burgemeester. Maar dit bleek gelukkig niet nodig. Door de politie werd een kort geding tegen het openbaar ministerie aangespannen om de vrijlating aan te vechten en enkele dagen later werd duidelijk dat de dealers zich alsnog bij de gevangenis konden melden. Het recht zegevierde. Hulde voor de kordate actie van de politie! 

En nu..
Na deze heftige eerste actie wist de politie nog enkele wietkwekerijen in Hilversum Noord op te rollen, de woningbouwvereniging heeft onlangs het laatste huis van de dealers ontruimd en enkele buurtbewoners nemen inmiddels deel aan een wijkoverleg wat door de woningbouwvereniging in het leven is geroepen.
De bewoners van de wijk waar dit alles gebeurde geven aan opgelucht en tevreden te zijn. De rust is na jaren van overlast weer terug in de wijk. 

De SP feliciteert de bewoners, politie, gemeente en woningbouwvereniging met de behaalde successen en wenst iedereen een rustig en veilig 2012!

 

  Krant
  Lees hier eerdere publicaties over dit onderwerp: 

SP bezorgd over wijkveiligheid 

Bewoners en SP in actie 

Zes drugdealers tijdens actiedagen gepakt 

Drugsdealers alweer thuis 

Drugdealers langer in cel 

Drugshol wordt ontruimd

 

U bent hier