h

Stem op een partij met een vrouwelijke leider

5 februari 2018

Stem op een partij met een vrouwelijke leider

Het is niet dat vrouwen per se betere politici zijn, maar het is meer dat macho gedrag nog te veel de dienst uitmaakt. Dat was de boodschap van Lilianne Marijnissen van de SP en Marian Thiemen van de Dierenpartij in Buitenhof (5 februari). Zij zijn momenteel de enige vrouwelijke fractieleiders in de Tweede Kamer.

 

 

Ik mag dan wel man zijn, ik herken me in hun boodschap. Het gaat om de inhoud, stelden ze met klem. Op zich doet het daarom er niet toe of de leider een vrouw of man is. Het probleem is eerder, zo stelde Marian Thiemen, dat bestuurders zich als managers gedragen, en dus zich vooral met de organisatie en met processen bezig zijn, en niet met de inhoud. Daar klopt wel iets van, spreek ik uit ervaring. Als wethouder richtte ik me vooral op de inhoud. Dat bleek ietwat uitzonderlijk, kreeg ik geregeld te horen. Maar of dat iets vrouwelijks is . . . Zowel Marijnissen als Thiemen wilden daar niet aan.

 

 

Wel ervoeren ze allebei in de kamer teveel macho gedoe. Thiemen had het over een competitie van ver pissen. Daar heb ik veel van meegemaakt hier in Hilversum. Al kan ik daar best aan meedoen—ik heb dat geleerd in de concurrentie met een broer en later in allerlei manlijke sporten—bevalt me het macho gedoe geenszins wanneer het gaat om werkgelegenheid voor mensen met een beperking, om de bestrijding van de schulden problematiek, om kinderen die in armoede leven, om de aanpak van de buurten of om de Hilversum pas.  Nu ik wethouder af ben, lijkt dat macho gedoe alleen nog sterker te worden.

 

 

Of het nu gaat om het terugdringen van het macho gedoe, om het bevorderen van de diversiteit in de raadzaal, of de nadruk op de inhoud, mijn advies is stem op een partij met een vrouwelijke leider. Stem bijvoorbeeld op de SP met Bianca Verweij als de leider.  

 

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier