h

Fusies in het Gooi afgeblazen

7 december 2018

Fusies in het Gooi afgeblazen

De door de provincie zo goed al opgelegde fusie van Hilversum en Wijdemeren, en Huizen-Blaricum-Laren, zijn door de provincie van tafel gehaald.

Minister Ollongren heeft nieuwe regels opgesteld voor gemeentelijke fusies. Daarin is, anders dan de provincie had gehoopt, de invloed van Provinciale Staten verkleind.

Simpel gezegd : de provincie kan fusies er niet meer zomaar doordrukken. En als een gemeente het financieel moeilijk heeft is dat ook geen geldige redenen meer. De provincie heeft dus goede redenen én draagvlak nodig om een fusie te kunnen inzetten.

De meeste gemeenten in de Gooi en Vechtstreek (de gemeente Hilversum uitgezonderd) willen geen fusie. Het voorstel van de provincie tot fusie is daarmee vrijwel kansloos. Daarom stoppen ze er nu mee.

Of fusie daarmee echt van de baan is nog de vraag. De regels van Ollongren zijn nog in concept. Het lijkt erop dat de provincie fors lobbyt om ze ongedaan te krijgen. Als dat gebeurd begint het hele gedoe weer opnieuw.

Het lijkt de SP beter om nu eerst maar pas op de plaats te maken en niet te beginnen aan kostbare nieuwe onderzoeken of Gooistad plannen.

Lees meer over het SP standpunt Gooistad:

Hoezo Gooistad?

Gewestelijke Unie Gooistad SP animatie

U bent hier