h

Emmastraat blijft voorlopig éénrichtingsverkeer

21 oktober 2016

Emmastraat blijft voorlopig éénrichtingsverkeer

Foto: Pierre van Rooden / Emmastraat

Het college van B&W heeft verschillende plannen om verkeersknelpunten in het centrum aan te pakken. Doel is om het centrum beter bereikbaar te maken zodat mee mensen naar Hilversum komen.

Ëén van deze plannen gaat nu (gedeeltelijk) niet door. Het college wilde van de Emmastraat tweerichtingsverkeer maken, zodat bezoekers van Hilversum niet meer via een omweg  (‘het Achterom’) het centrum in komen. Op zich klinkt dat als een aardig idee. De bewoners en ondernemers aan en rond de Emmastraat waren echter mordicus tegen.

De bezwaren die ze hadden waren o.a.:

  • De overlast (geluid, fijnstof) neemt toe
  • Minder parkeerplekken die slechter bereikbaar zijn betekent minder bezoekers voor de ondernemers
  • De Vituskerk wordt moeilijk bereikbaar, en een uitvaart kan tot grote verkeerschaos leiden
  • De verkeersonveiligheid neemt toe

De meeste bewoners geloven niet dat tweerichtings-verkeer op de Emmastraat een echte bijdrage levert aan de bereikbaarheid van het centrum. Centrumbewoners en –ondernemers geloven wél dat het een verschil maakt, en zien daarom graag dat het plan doorgaat.

De gemeente heeft de weerstand in de wijk onderschat, en het heeft even geduurd voor de bewoners hun zegje konden doen. Uiteindelijk hebben ze, samen met de SP, ervoor gezorgd dat hun bezwaren én alternatieve plannen samen met de raad werden besproken. Zo’n plan was bv het verbeteren van de route via het Achterom.

Ondanks de inspraak werden de plannen niet gewijzigd. De wethouder vond van alle alternatieven het tweerichtingsverkeer het beste. De mensen in de Emmastraat moesten ‘een beetje pijn’ dragen om de bereikbaarheid van Hilversum voor de rest te verbeteren.

De raad was echter verdeeld, en de uiteindelijke keuze hing af van slechts een paar partijen– waaronder de SP.

De SP Hilversum zag op zich wel een meerwaarde in tweerichtingsverkeer, maar geen noodzaak. Ze maakte zich vooral zorgen over de veiligheid. Bij een drastische verkeersaanpassing als deze, waarbij ook de effectiviteit onzeker is, moet daar geen twijfel over bestaan.

Samen met andere partijen gaf ze de wethouder opdracht onderzoek te doen naar verkeersveiligheid en bereikbaarheid.

Zonder positief advies kan het plan niet doorgaan.

Het rapport kwam – en was vernietigend. Het was de SP duidelijk dat er drastische aanpassingen nodig waren om het plan veilig te maken. Een onveilig plan kunnen we simpelweg niet steunen.

De wethouder realiseerde zich ook dat het niet haalbaar was, en schrapte uiteindelijk een deel van het plan. Voor hem een moeilijk maar wel wijs besluit. Het resultaat is dat de Groest en het Gooilandplein worden opgeknapt, maar de Emmastraat blijft éénrichtingsverkeer – in ieder geval tot aan de verkiezingen.

Voor de mensen van het centrum een tegenvaller, maar de bewoners van de Emmastraat worden beloond voor hun inzet. Ze hebben daarmee aangetoond dat de politiek wel degelijk kan luisteren naar hun bewoners, en dat de participatie in Hilversum – ook al heeft dat af en toe een duwtje nodig – wel degelijk werkt.

 

U bent hier