h

SP-Hilversum voor kleine zelfstandigen

23 februari 2014

SP-Hilversum voor kleine zelfstandigen

De politiek heeft te weinig aandacht voor het Midden- en Kleinbedrijf. Zo komt het woord MKB niet voor in de begroting 2014 van Hilversum. Het woord ZZP’er 1x (alleen om te melden dat het aantal ZZP’ers minder snel toeneemt dan elders in de Noordvleugel) en dit terwijl deze begroting 330 pagina’s bevat. De SP is van mening dat het MKB de ruggengraat is van de economie en dat met deze ondernemers (meer dan 7000 in Hilversum) serieus rekening gehouden moet worden. Wij willen dat er niet uitsluitend regels worden opgelegd maar dat er actief vanuit gemeente meegedacht wordt hoe het beter kan. Omdat het allemaal wat traag ging heeft de SP-Hilversum een aantal initiatieven genomen om de kleine zelfstandigen op de kaart te krijgen. Zo werd op initiatief van de SP (voor het eerst!) een ZZP bijeenkomst georganiseerd, werden voorstellen te verbetering aan geboden aan het zittende Hilversums college en wordt de kleine zelfstandige dankzij een SP/VVD motie eindelijk opgenomen in de economische visie van Hilversum. Wat is de stand van zaken nu

Op initiatief van de SP:  ZZP-bijeenkomst
De ZZP-bijeenkomst, 3 oktober 2013, was een groot succes en daarom is met de gemeente afgesproken dat er in september/oktober 2014 weer een ZZP bijeenkomst zal komen. (We hadden dat liever wat sneller gerealiseerd gezien, maar afijn wellicht kunnen we dat na de gemeenteraadsverkiezingen 19 maart aanstaande wat sneller laten gaan)

De gemeente heeft met betrekking tot de nieuwe bijeenkomst beloofd dat waar dat mogelijk is Hilversumse ondernemers betrokken worden bij de organisatie van de bijeenkomst, zodat draagvlak en relevantie gewaarborgd worden.

Tip: Ben je ZZP'er en wil je meedenken of meehelpen? Meld je aan en mail naar: zzp@Hilversum.nl

SP ideeën uitgevoerd
De SP_Hilversum heeft de gemeente in oktober naar aanleiding van de ZZP-bijeenkomst een aantal voorstellen gepresenteerd. Daarmee is de gemeente nu aan het werk.

Zoals:

  1. De website van de gemeente is uitgebreid met een 'ondernemersloket' waar ondernemers informatie kunnen vinden over alle aspecten van ondernemerschap. Van het starten van een onderneming tot het aantrekken van personeel, financieringsmogelijkheden en (lokale en landelijke) ondernemersnetwerken. 
  2. Er is een gemeentelijke vraagbaak. Bereikbaar via zzp@hilversum.nl en natuurlijk helpt de gemeente kleine zelfstandigen nog steeds conform het Besluit Bijzondere Bijstand Zelfstandigen (BBZ)
  3. Er is in kaart gebracht wat er binnen de gemeente al gedaan wordt voor kleine ondernemers en een eerste verkenning van de omvang en behoeften van ZZP'ers in Hilversum is lopend.
  4. Er wordt gewerkt aan het inrichten van een ondernemerspanel dat kan worden ingezet voor vragen aan ondernemers.

Hiermee zijn een aantal SP-ideeën uitgevoerd maar we zijn er nog lang niet!

SP-voorstel: Neem kleine zelfstandigen op in de economische visie
Daarom diende de SP-Hilversum een motie in om de kleine zelfstandigen op te nemen in de economische visie. (Heel vreemd dat ze daar nog niet in stonden! Kennelijk had het PvdA/VVD/D66 college dat nog niet bedacht) We kregen meteen steun van de VVD en daarna van de hele raad. De uitwerking was toegezegd voor de verkiezingen maar dat is PvdA wethouder Rensen niet gelukt.. We verwachten de nota nu in het tweede kwartaal 2014.

Ondertussen weten dat er verschillende dingen lopen. Zoals verkenningen op het gebied van 'best practices' van andere gemeenten en organisaties. Maar ook op het gebied van mogelijkheden tot het afstemmen en verbinden van verschillende partijen die zich bezighouden met ondernemerschap. denk aan de gemeente, formele en informele ondernemersnetwerken, Syntens/Kamer van Koophandel, Qredits, UWV en het UWVwerkberdijf.

Het tempo moet omhoog
Helaas gaat het allemaal niet zo snel binnen de gemeente. Wij zien steeds meer kleine zelfstandigen en MKB'ers omvallen en de leegstand in winkelstraten  neemt toe. Dat vinden we zorgelijk.

De SP-Hilversum heeft daarom advies en ondersteuning aan het MKB & ZZP'ers als één van de speerpunten opgenomen in haar programma. Zij zijn de motor van onze economie. Extra aadacht en support voor deze groep is brood nodig!

Lees meer in ons verkiezingsprogramma en bekijk ons boekje met ondersteuningsvoorstellen voor de kleine zelfstandigen.

Of de SP-Landelijk publicatie Hart voor de Zaak

Lees ook het artikel over de SP-MKB-dag waar de voorzitter van MKB Nederland, Michaël van Straalen, zich enthousiast uitliet over samenwerking tussen de werkgeversvereniging en de SP.

'De SP is de enige partij die écht MKB-minded is.'

 

 

U bent hier