h

SP op bezoek bij Urban Farming 035

23 juli 2013

SP op bezoek bij Urban Farming 035

Al eerder was de SP op bezoek bij Urban Farming 035. Toen regelden we een berg houtsnippers om paden van aan te leggen bij het project Villa Industria. Op 17 juli waren we terug bij Villa Industria om een handje te helpen bij het kruien van 18 kuub tuinaarde die de gemeente kwam storten. Ook nu kwamen we niet met lege handen. Uiteraard hadden we tomatenplantjes bij ons en bijna tweehonderd vrolijk gekleurde begonia’s. Deze planten konden we ophalen bij kwekerij Ome Joop uit Kortenhoef, die nadat ze van dit initiatief hoorden graag een bijdrage wilde leveren.

Wat is Urban Farming?
Urban Farming  is het verbouwen, bewerken en distribueren van voedsel in een stadse omgeving. Dat kan in een gebouw zijn, op braakliggende stukjes grond eromheen of in de rafelranden van de stad. Uit onderzoek en in de praktijk blijkt dat mensen groen willen in hun woonomgeving. Met name in steden zie je deze behoefte omdat er minder ruimte voor groen beschikbaar is.

Over Urban Farming 035
Urban Farming 035 is een Hilversums initiatief van gemakkelijke, vaak tijdelijke, moestuinen in de stad. Urban Farming 035 wil Hilversum groener en leefbaarder maken. Door samen te werken met scholen, buurtbewoners en instanties krijgt het urban farmen een sociale betekenis. Daarnaast richt het zich op gezond en bewust eten, educatie en duurzaamheid. Urban Farming creëert de randvoorwaarden en de anderen zorgen voor de rest.

Tuinbaas Kees zwaait er als vrijwillig coordinator de scepter bij het Urban Farming Project Villa Industria en wordt geholpen door vele vrijwilligers.

Urban Farming breidt uit
Inmiddels zijn er twee projecten opgestart. Eén bij basisschool de Avonturijn en één bij Villa Industria.  Bij Villa Industria staan al meer dan 20 bakken en de Minckelersschool komt hier wekelijks met 2 klassen een praktijkles volgen. 

SP raadslid Bianca Verweij gaf in het kader van de SP actie Red de Bij! al eens Bij-les en zaaide samen met de kinderen bijvriendelijke bloemzaadjes bij het Urban farmingproject Villa Industria
 

Kinderen zaaien bij-vriendelijke bloemzaadjes

Waarschijnlijk komen er in Hilversum meer Urban Farming projecten, zoals buurtmoestuinen bij de zorgcentra of scholen. Gedacht wordt ook aan de Hilversumse Meent en een lapje grond in de buurt van de Lieven de Keylaan.


Fractiemedewerker Pierre van Rooden: Het gebruiken van braakliggende stukken grond is een geweldig idee waar de SP volledig achter staat. Wijkbewoners, de gemeente, scholen en instanties werken samen bij dit initiatief en dat verbindt. Kinderen, maar ook volwassenen, beleven enorm veel plezier aan het kweken van groenten en andere plantjes. Goed om te zien is dat er ook verhoogde bakken voor mensen met een beperking zijn.  

Artikel Gooi en Eemlander: Buurtmoestuin bij Villa Industria groeit gestaagd

U bent hier