h

Oudere in Hilversum ’de sjaak’, waarschuwt SP

29 maart 2016

Oudere in Hilversum ’de sjaak’, waarschuwt SP

SP-Hilversum maakt zich zorgen over de brandveiligheid in de woningen van senioren.

 

 

 

 

 

Ouderen in Hilversum, toch al gauw een vijfde van de totale bevolking, zijn ’de sjaak’. Dat behalve de brandweer ook de burgemeester zich zorgen maakt over de brandveiligheid in de onderkomens van senioren, die steeds vaker zélf verantwoordelijk zijn voor hun hachje, is niet genoeg. Dat stelt de Hilversumse SP.

In Hilversum zijn al negen ’objecten met een zorgfunctie’ losgekoppeld, meldde Broertjes. De SP vreest dat er rap meer volgen. Het is zaak dat de gemeente de regie neemt, vindt de partij. „Alle betrokkenen, zorgorganisaties, verhuurders, gemeente en brandweer, moeten zo snel mogelijk aan één tafel om risico’s en hiaten in kaart te brengen en maatregelen af te spreken.” De partij eist ’boter bij de vis’, zegt fractievoorzitter Bianca Verweij. Ze wil dat de burgemeester de gemeenteraad in juni rapporteert over de uitkomsten van het gesprek en ’de eerste resultaten en voortgang’. 

Ook moeten waar nodig snel brandveiligheidsmaatregelen worden genomen in woningen van nog zelfstandig wonende ouderen. Ook hierin moet de gemeente het voortouw nemen. „Door de vele zorgtaken is bij de gemeente bekend wie er verminderd zelfredzaam zijn. Daar verlenen we namelijk zorg.” Verder wil de partij wel eens weten hoeveel ’verminderd zelfredzamen’ Hilversum heeft. „We schatten twintig procent, maar wellicht is het meer.”

Verweij vindt het onbegrijpelijk dat Broertjes tot nog toe niet zelf het heft in handen neemt. „Ik heb hierover om tafel gezeten met de burgemeester én brandweercommandant John van der Zwan. En dan volgt er zo’n laffe brief. Het lijkt of iedereen zijn handen er vanaf trekt. De verminderd zelfredzame burger moet het zelf maar zien te redden.”

 

U bent hier