h

Doe mee met uw buurt

17 december 2015

Doe mee met uw buurt

Hoe goed kent u uw eigen buur(t) eigenlijk?

Kijk ik terug naar het afgelopen jaar dan hebben we op mijn werkterrein van alles en nog wat gerealiseerd. Zo zijn we druk doende om mensen met een arbeidsbeperking naar werk te begeleiden, de Tomingroep staat stevig en verschillende regelingen voor mensen met een laag inkomen zijn verruimd. Ik zou zoveel meer kunnen noemen, maar het meest in het oog springende is toch wel wat we met en voor de buurten van Hilversum doen. 

Vorig jaar deze tijd bestonden de buurten niet, althans niet in het Raadhuis. Nu hebben we acht buurtcoördinatoren. Tal van initiatieven komen tot bloei in de buurten, zoals de hei-, sein- en meentkrachten en de whatsapp groepjes. We hebben een stimuleringsregeling om initiatieven financieel te ondersteunen. Buurten krijgen hun eigen website, hun eigen symbool en, wie weet, hun eigen kunstwerk. Vorige week zijn tien werkgroepen aan de slag gegaan om in iedere buurt een ontmoetingsplek te realiseren, om vrijwilligerswerk en mantelzorg vanuit de buurten te organiseren, en de sociale werkers duidelijk in buurten te positioneren. De eerste gesprekken over de vorming van buurt coöperatieven vinden al plaats. Als ik zie waar we nu allemaal mee bezig zijn, duizelt het me bijna voor de ogen. Het is geweldig om te merken dat steeds meer ambtenaren in het Raadhuis de boodschap door krijgen en mee gaan in onze beweging richting de buurten.

Dat alles neemt niet weg, dat er nog veel moet gebeuren. Als ik één ding geleerd heb het afgelopen jaar is toch wel de onbekendheid met de eigen buurt. Om het even bij mezelf te houden, vorige week was ik op een buurtborrel en tot mijn schande zag ik dat ik het merendeel van mijn buurtgenoten niet kende. Dat een paar huizen verder een leuk jong gezin was komen wonen, wist ik niet. Tijdens de borrel kwam ik erachter wat mensen bezig houdt; in sommige gevallen was dat best belangrijk voor wat ik als wethouder doe. Hoe goed ken ik dus eigenlijk mijn eigen buurt?

Hoe goed kent u uw buurt? Wat weet u van de mensen met wie u samen leeft? Weet u wat speelt in uw buurt, wat mensen bezighoudt? Weet u wat er allemaal gebeurt in uw buurt, welke problemen er zich voordoen? Ik zelf merk hoe veel leuker mijn buurt wordt als ik er meer over te weten kom. De buurt gaat dan voor mij leven. Ik krijg meer verhalen te horen. Zoals laatst tijdens de kerstborrel.

Misschien zijn u de borden opgevallen in de stad die u vragen over uw buren en uw buurt? Bij mijn terugblik volgend jaar hoop ik te kunnen constateren dat die campagne niet meer nodig is, en dat het merendeel van de Hilversummers weet heeft van hun buurt. Daarom vraag ik u nu: wat wilt u weten over uw buurt? Mijn advies: organiseer een kerstborrel, of een viering van het nieuwe jaar. Let maar eens op hoeveel u dan te weten komt! Of ga meedoen aan de ontwikkel in van de website van uw buurt. U zult ervan opkijken van wat u dan allemaal te weten komt. En hoe leuk dat is.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier