h

Participatie in Hilversum: Meer markt minder mensen

22 januari 2014

Participatie in Hilversum: Meer markt minder mensen

De uitvoering van de participatiewet wordt overgeheveld naar de lokale overheden, waarmee de Wet Werk en Bijstand, de sociale werkvoorziening en de Wajong grotendeels een gemeentelijke taak wordt. De uitvoering van deze taak wordt buitengewoon lastig omdat de Rijksoverheid de gemeenten veel te weinig geld geeft om de taak goed uit te voeren. Ook de gemeente Hilversum zit met dit probleem opgezadeld. Samen met 7 andere gemeenten denkt de gemeent nu een antwoord te hebben gevonden. Deze staat beschreven in de concept regionale participatie visie. De verbazing van de SP is groot want wat lezen wij: Meer markt is de oplossing en dan ook nog met verlies van lokale zeggenschap. En in het hele stuk is het woord mens nauwelijks te vinden. Dat is nu net waar de SP niet voor gaat tekenen.

Concept regionale participatievise
De concept regionale participatievisie gaat uit van een aantal “”kernwaarden:

1. 1 huishouden, 1 consulent, 1 plan;

2. De vraag en behoefte van mens en omgeving staan centraal;

3. Gaat uit van zelfredzaamheid, eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid van inwoners;

4. Werk met passende oplossingen voor mens en omgeving;

5. Werk altijd vanuit de veiligheid van het systeem (het gezin, het kind, de hulpvrager, de buurt, mantelzorgers, etc.);

6. Vergroot de (eigen) mogelijkheden van mens en hun omgeving;

7. Ga na of inwoners het afgesproken resultaat ook daadwerkelijk bereiken

In zijn algemeenheid is de SP niet tegen deze kernwaarden maar we hebben wel de nodige zorgen en vragen over met name eigen kracht, eigen verantwoordelijkheid, privacy en niet genoemd de (on) mogelijkheden die iemand heeft om eigen regie te houden.

Groot maatschappelijk belang en veel geld
De wijze waarop de gemeente het beleid rondom deze kernwaarden uitwerkt is dus van groot belang.  Het gaat om veel geld en over grote verantwoordelijkheden. En wat schets nu onze verbazing. Er ligt een concept regionale participatievisie voor waarin wordt voorgesteld om de gemeenten op afstand te zetten, het geld te laten beheren door de regio het beleid te laten bepalen door de regio, de uitvoering voor een groot deel over te laten aan de regio en die regio de opdracht te geven om nagenoeg alles over te laten aan de private markt. Niets lokale zeggenschap en van het nemen van eigen verantwoordelijkheid van de gemeenten is al helemaal geen sprake. De regio beslist en dat zonder dat er een goede gemeenschappelijke regeling (waarin rollen, taken en verantwoordelijkheden worden vastgelegd) wordt beschreven.

Waar de SP niet op tegen is is het regionaal samenwerken daar waar dat meerwaarde oplevert voor de inwoners van Hilversum, ook zijn we er niet op tegen om duidelijkheid te creëren tussen de verantwoordelijkheden van opdrachtgevers en opdrachtnemers, het sturen op resultaten of tegen differentiatie en keuzevrijheid.

De markt lost het op, dat dachten wij niet
Waar wij echter wel op tegen zijn is om zomaar te stellen dat alles regionaal moet worden bedacht (beleid maken) ingekocht, beheerd of moet worden uitgevoerd. Let wel niet door de regio zelf maar door private partijen!

Het stuk beschrijft:

“Er is aangegeven dat de uitvoering van trajecten op afstand moet worden gezet, en liefst in het private domein georganiseerd. Publieke (gemeentelijke) betrokkenheid in de uitvoering kan verstorend werken.”

De SP is van mening dat we juist in Hilversum eigen beleid moeten kunnen maken en ook dat we sommige dingen gewoon zelf moeten doen. Kortom eigen verantwoordelijkheid van de gemeente en dichtbij mensen. Niet alles aan de markt overlaten! We hebben bij de zorg, het onderwijs en de banken gezien waar dat toe leidt.

Mens centraal?
Het hele stuk is doorspekt met termen als resultaat en prestatie. Nergens staat iets van een mens visie te lezen. Wat telt is hoeveel verdiencapaciteit is er en hoe geven we zo min mogelijk geld aan de mens uit. We wisten dat de participatiewet eigenlijk gewoon een bezuiniging is. En deze concept regionale participatie visie laat zien hoe die bezuiniging in zijn werk moet gaan. Op geen enkele wijze staat beschreven op welke wijze we als gemeente op fatsoenlijke en menswaardige wijze zorg dragen voor die mensen die niet meer meer kunnen. Ander keuzes en uitwerkingen zijn mogelijk maar die keuzes liggen in dit stuk niet meer voor.

Gaat de PvdA over rechts?
Wij gaan ervan uit dat ook de Partij van de Arbeid Hilversum niet akkoord zal gaan met de voorliggende  concept regionale participatievisie. Niet alleen niet omdat de participatie wet nog niet is vastgesteld, net zoals de nieuwe WMO wet. Of omdat de lokale zeggenschap verloren gaat als we dit stuk vaststellen. Maar ook omdat we kennis hebben genomen van de PvdA resolutie van Waarde. DE leidraad van de PvdA in deze moeilijke tijden.

Wat staat daarin?

  • De liberale logica dat alleen ondernemers geld verdienen en dat de staat slechts een rol verdient als het gaat om de spelregels is op een gedachtefout gebaseerd.”

Maar ook:

  • “Als sociaaldemocraten weten wij dat niet alles dat van waarde in geld is uit te drukken. Efficiëntie is niet het hoogste goed en ontkent veel wat van waarde is. De overheid moet sober en dienstbaar zijn maar daar waar enkel en alleen afwegingen omtrent prijs de koers van beleid bepalen verzetten wij ons. We kiezen voor iets minder rendement in ruil voor meer zekerheid. Wij bestrijden de dominantie van het marktdenken.

En ook:

  • Wij zorgen met elkaar voor elkaar: de terughoudendheid die sociaaldemocraten betrachten als het gaat om de inzet van mensen zelf bij sociale voorzieningen schudden we af.”

Last but not least stellen ze:

We democratiseren de publieke sector: politiek bedrijven we vóór mensen, met mensen. We herstellen de zeggenschap van de politiek op de publieke sector en de zeggenschap van burgers zelf op de publieke sector en de politiek.”

Maar de oplossing is simpel. Als je de participatiewet vrijgeeft aan de private markt dan gaan al die mooie woorden dus niet meer op. Want dan valt het dus niet meer onder de publieke sector. Als SP hopen we dat ze dat niet laten gebeuren..

Maar wat willen we dan wel?
De SP wil dat de gemeenteraden eerst spreken met elkaar over hoe ze hun dienstverlening met betrekking tot de participatiewet geregeld willen zien.

Pas dan kan de wethouder terug naar de regio om te bespreken of en welke taken de regio zal gaan doen. Vervolgens komt de wethouder terug om te bespreken welke mogelijkheden er zijn. Dat is volgens de SP de juiste Volgorde der Dingen!

De lokale zeggenschap, rollen en taken moet, als we gaan samenwerken, tenminste formeel vastgelegd worden in een degelijke gemeenschappelijke regeling.

Kortom geen vanuit de regio opgelegd moeten maar eerst het gesprek in de gemeenten.

 

U bent hier