Betaalbaar wonen in Entrada (2)
Betaalbaar wonen in Entrada (2)
Het college heeft antwoord gegeven op de art. 41 vragen van de SP over Entrada. Alles in orde, vindt het college. Er zijn 57 koopwoningen met een gemiddelde prijs van 177.000 euro en dat is onder de grens voor een sociale koopwoning.
Maar het college laat allerlei zaken buiten beschouwing, die verplicht betaald moeten worden en die de woning duurder maken. Lees hier hoe het Paul, een startend onderwijzer, zou kunnen vergaan.
"Goedemorgen, met de makelaar”. “Ja goedemorgen, met Paul. U bent toch de makelaar die de appartementen in Entrada verkoopt?” “Ja hoor, dat klopt. Wat kan ik voor u doen?” “Nou, ik las dat die appartementen sociale koopwoningen zijn. Klopt dat?” “Ja hoor, dat klopt, de woningen kosten zo'n 177.000 euro, enkele zaken buiten beschouwing gelaten.” “Mooi, dat lijkt me dan echt wat voor mij. Als beginnend onderwijzer kan ik niet zoveel betalen.” “Dat kan ik me voorstellen.”
“Nou zat ik te denken, een balkon heb ik niet echt nodig. Dat zou ik graag buiten beschouwing laten. En nu we het er over hebben, als ik met u afspreek dat ik nooit met de lift ga en niet van de binnentuin gebruik maak, kunnen we dan ook de servicekosten buiten beschouwing laten?”
“Maar meneer, een balkon zit aan het huis vast, dat moet u natuurlijk afnemen. En die servicekosten zijn ook voor iedereen.” “O, dat is jammer. Maar kan ik dan niet zelf af en toe even die binnentuin aanharken. Dat scheelt weer.” “Kijk meneer, dat is een onder architectuur aangelegd vijverpark. Daar gaat u natuurlijk maandelijks een behoorlijk bedrag voor betalen. We weten trouwens nog niet precies hoeveel.”
“O, dat valt tegen. Maar de grond dan, die kan ik wel buiten beschouwing laten, he? Goed bedacht van u eigenlijk: als ik hoog ga wonen, heb ik die grond natuurlijk niet nodig, dus daar hoef ik dan ook niet voor te betalen.” “Nou nee meneer, zo zit het niet. Elk appartement moet een grondprijs betalen van zo'n 45.000 euro via een erfpachtcanon. Dus dat komt nog bovenop de 177.000 euro. En dan heb ik de index buiten beschouwing gelaten.” “Index?” “Ja, elk jaar wordt de erfpachtcanon met 2% verhoogd en dat gaat 50 jaar door” “Dus na 10 jaar betaal ik meer dan 20% meer erfpacht en na 50 jaar betaal ik erfpacht over een waarde van meer dan 90.000 euro. “Ja, zo is dat.” “En ben ik er dan? Of heeft u nog wat buiten beschouwing gelaten?” “Tja, u betaalt natuurlijk ook een jaar lang rente over de bouwkosten. En bij de overdracht van het huis betaalt u ook nog 19% BTW over de grondwaarde. Maar die rekenen we dan apart af.” “Tjee, het duizelt me wel. Nou goed, dan kan ik toch tenminste wel die parkeerplaats buiten beschouwing laten. Die heb ik niet nodig, want ik doe alles met de fiets.”
“Nee helaas meneer, u moet minimaal 1 parkeerplaats kopen van zo'n 15.000 euro, dus dat komt ook nog bovenop de koopprijs. “Ook nog?! Nou, het wordt mij wel helder. U laat van alles buiten beschouwing, maar als ik dat wil, dan kan dat niet. Ondertussen moet ik een bedrag van zo'n 240.000 euro kunnen financieren. Ik zie niet meer hoe ik dit kan betalen van mijn onderwijzersloontje. U wel?” “Uhm, tja, nu u het zo stelt. Ik kan me voorstellen dat dat niet helemaal gaat passen.” “U bedoelt dus eigenlijk dat het allen maar een sociale koopwoning is, als je van alles buiten beschouwing laat.
Er komen nog allerlei dingen bij waarvan je, net zoals bij het balkon, verplicht bent het af te nemen. Zo kan ik ook rekenen. Maar daar schiet ik niets mee op. Zo'n Entrada-appartement kan ik dus gewoon niet betalen. Goedemiddag.” “Goedemiddag, meneer.”
Op de mouw gespeld
Het is al met al leuk bedacht door de wethouder, maar hij verzint hier gewoon slimmigheidjes om te verdoezelen dat hij de raad maar wat op de mouw heeft gespeld toen hij vorig jaar beloofde dat de woningen voor 37% in de sociale sector zouden vallen. Je kunt de woning immers gewoon niet kopen voor dat geld. Dat is des te kwalijker omdat ook hij wist dat het wel of niet doorgaan van de bouw nou juist afhing van de prijzen van de woningen. De SP fractie neemt de wethouder dat hoogst kwalijk en zal tijdens de raadsvergadering van 24 november het college om nadere inlichten vragen
Lees het komplete dossier:
Entrada 4 - Belofte maakt schuld
Entrada 3 - Gerommel met erfpacht
Entrada 2 - Grondprijs rekenen we niet mee
Entrada 1 - Betaalbaar wonen
Lees de schriftelijke vragen...
Lees de antwoorden...
Lees ons verzoek om nadere inlichtingen...
- Zie ook:
- WONEN & BOUWEN