h

Huur op Maat [4]

9 oktober 2010

Huur op Maat [4]

Gisteren was er een informatiebijeenkomst voor raadsleden over de tussenevaluatie Huur op Maat. Huur op Maat is het systeem dat alle woningen in Noord en Oost voor de maximale huurprijs worden aangeboden en dat je minder betaalt als je inkomen lager is en meer gaat betalen als je inkomen stijgt. De corporaties Dudok Wonen en de Alliantie doen mee aan dit landelijke experiment. Zij benadrukten gisteren de positieve kanten van dit systeem, die er zijn: Mensen met een laag inkomen kunnen nu ook inschrijven met een huurprijs tussen de 647 en de ruim 800 euro, dus de grotere woningen. Door de korting zijn deze woningen toch betaalbaar. Gisteren heeft de SP vooral toegelicht welke neveneffecten dit systeem heeft, waar de gemeente Hilversum over na moet denken:

Goedkope sociale woningen kunnen nu bezet worden door mensen met hogere inkomens.
Bij Huur op Maat is standaard huurinkomentabel afgeschaft. Deze borgt op dit moment in de overige wijken van Hilversum dat woningen met een huur tot 548 euro voorbehouden zijn aan mensen met een inkomen tot 33.000 euro. Bij Huur op Maat mag iedereen op alle woningen inschrijven. De corporaties benadrukken dat mensen met een laag inkomen de kans hebben om op duurdere woningen in te schrijven. Maar het omgekeerde geldt dus ook: mensen met hogere inkomens kunnen een goedkope woning bezetten. Dat is toch niet de bedoeling? 

Sociale woningen met meer 'woningpunten' worden nu duurder verhuurd
In het gangbare systeem heeft een sociale woning een maximale huurprijs van 647 euro. Daarboven zijn het vrije sector woningen. In de bestaande sociale woningen in Noord en Oost zijn er woningen die net wat ruimer zijn dan gemiddeld. Deze hebben zoveel woningpunten dat een maximale huur boven de 647 euro mogelijk is. In het gangbare systeem gebeurde dat niet, want het was nu eenmaal een sociale woning. Onder Huur op Maat gebeurt het wel. Neem nu de woning aan de Larenseweg 243, die nu in de Woonbode staat voor een aanvangshuur van 742 euro. Het is een woning uit 1914,gebouwd in de tijd van de kleine woningbouw verenigingen, waar huurders al jaren huur voor betaald hebben en die dus al lang afbetaald is. De woning zelf is van binnen zeer gedateerd. Maar door de nieuwe dubbele ramen en ruimere tuin haalt ie toch genoeg punten voor een hogere huur. Voorheen betaalde men maximaal 647 euro en nu is de aanvangshuur 742 euro. Dan kan je het wel hebben over de korting die je krijgt, maar eerst is de huur wel verhoogd. Deze sociale huurwoning is nu een vrije sector woning geworden en zo wordt hij ook geadverteerd.

Corporaties bepalen hoeveel korting je krijgt; dat is per streek verschillend
Voor een woning met een aanvangshuur van 742 euro, zoals aan de Larenseweg, betaal je met een gezamenlijk inkomen van 24.000 euro bij de Alliantie in Amersfoort 517 euro en bij de Alliantie in Hilversum 541 euro. Na aftrek van de huurtoeslag van 180 euro, scheelt de huur 24 euro per maand netto. In Hilversum ben je duurder uit. De SP vindt het niet wenselijk dat corporaties zelf per regio een systeem voor korting bedenken. 

Corporaties gaan meer vrije sector woningen bouwen i.p.v. betaalbare woningen.
Aan de Erfgooiersstraat zijn vorig jaar flats met goedkope woningen gesloopt. Men is hier nu aan het bouwen. In het Plan Noord was met de raad afgesproken dat van de nieuw te bouwen woningen 60% sociaal zou zijn. De Alliantie bouwt hier 69 huurappartementen in de vrije sector. Door ze onder Huur op Maat aan te bieden noemt men ze toch sociaal. Maar de aanvangshuren zijn hoog. En mocht de pilot Huur op Maat eindigen, dan betalen de huurders de volle mep. Was dat nu wat de raad bedoelde met 60% sociaal?
Gooi- en Omstreken bouw hier overigens gewoon 17 sociale huurwoningen met een vaste sociale huur. Zo kan het ook.

Huurders hebben minder keuze over hoeveel geld ze willen besteden aan wonen; hetwordt voor hen beslist.
Mensen die een huis kopen, kunnen zelf beslissen hoeveel geld ze daaraan uitgeven en hun hypotheek ligt vast voor een zelf gekozen aantal jaar. Bij Huur op Maat is dit voor huurders niet het geval. De aanvangshuren worden door de corporaties zo hoog mogelijk gelegd en zolang je dat bedrag nog niet betaalt, zal een deel van al je groei in inkomen verdwijnen naar de huur. Van elke stijging in salarisschaal gaat een deel op aan huur. Dat voelt niet lekker. En kan het ooit zo zijn dat de corporaties later besluiten dat je toch minder korting krijgt? Dan wisselt je kale huur afhankelijk van een tabel van de corporaties en wisselt je huurtoeslag afhankelijk van het ministerie. Veel zekerheid heb je niet. Met Huur op Maat neemt de kans om een goedkope huurwoning met een vaste prijs te huren af. 

Al met al houdt de SP haar bezwaren tegen Huur op Maat, zoals we deze al eerder verwoord hebben. De grootste oneerlijkheid is natuurlijk dat huurders met middeninkomens bij Huur op Maat betalen voor de korting voor lage inkomens, terwijl de hypotheekrenteaftrek voor mensen met een hoog inkomen en een koopwoning nog steeds onaangetast is. 

Ander nieuws
Maar Dudok Wonen had ons ook ander nieuws te melden: Per 1 januari zal er voor alle woningen die de corporaties verhuren een maximum inkomensgrens gelden van 33.000 euro. Ook voor de Huur op Maat woningen. 60% van de Hilversummers heeft een inkomen tot 33.000 euro en alle corporatie woningen zullen exclusief aan deze groep verhuurd worden. Het idee is dat mensen met een laag inkomen, waar de woningnood nog steeds hoog is, meer kans maken op een huurwoning. 

Marktwerking
Dit is niet voortgekomen uit het inzicht van corporaties dat ze zich meer willen richten op hun primaire taak: betaalbare woningen voor mensen met lage inkomens. Het is ook niet voortgekomen uit een hernieuwde sturing van de gemeente op volkhuisvesting, want daar is nauwelijks sprake van. Het komt door de ultra-vrije marktdenkers van Europa, die vinden dat de corporaties niet mogen concurreren met commerciele verhuurders.
Het kan verkeren.... 

 Lees deel 1 van deze serie 
 Lees deel 2 van deze serie 
 Lees deel 3 van deze serie

U bent hier