h

Gemeenteraadsverkiezingen maart 2022. Wij stellen voor: Kandidaat 10 Gregory Dunker

20 februari 2022

Gemeenteraadsverkiezingen maart 2022. Wij stellen voor: Kandidaat 10 Gregory Dunker

Foto: SP Hilversum / SP Hilversum/van Dijk

Gregory staat op de Groest op de foto.
"Bovenop de geleidelijnen die vrij hadden moeten zijn. 
Geleidelijnen zijn bedoeld als looplijn voor blinden en slechtzienden, niet voor horecaondernemers om hun tafels en stoelen op te zetten." 

We zijn drie jaar bezig zijn geweest om de Groest voor iedereen toegankelijk te krijgen en dat is vanaf de rotonde bij Gooiland ook goed gelukt. Ik vraag mij echter af of mensen wel weten dat die geribbelde stoeptegels die in een rechte lijn over de Groest liggen, geleidelijnen zijn voor blinden en slechtzienden. Ik loop namelijk regelmatig tegen de tafeltjes of stoeltjes aan die op de terrassen staan. 

Bij de Stationsstraat houdt de toegankelijkheid ook op, deze plek is niet geschikt voor een gedeeld ruimtegebruik toepassing (shared space). Het is eigenlijk gewoon een doorgaande weg zonder zebrapad, met als gevolg dat je als voetganger amper kan oversteken naar het marktplein. De plannen voor de Leeuwenstraat, die de verbinding vormt van de Groest naar het station baren mij, qua toegankelijkheid ook zorggen.

Het Zevenstraatjesplan ziet er op papier gezellig uit, maar de toegankelijkheid voor fietsers en voetgangers zie ik er niet in terug. Er zijn geen geleidelijnen ingepast en de ogenschijnlijke gezellige rommeligheid kan leiden tot opstoppingen; moeders met kinderwagens, fietsers, slechtzienden, rolstoelen, scootmobielen en rolatorgangers moeten veilig naar het station toe kunnen. Opstoppingen bij de oversteek van en naar het station maken dat gebiedje trouwens ook niet echt toegankelijk.

Ik zie graag een gebied waar voetgangers en fietsers elkaar niet in de wielen lopen en voor de voeten fietsen. Een plek waar je niet stoepje op en stoepje af hoeft om ergens te komen. Het is de doorgang van het centrum naar het station, die vrij toegankelijk moet zijn voor iedereen en geen hindernisbaan van fietsers en voetgangers die om elkaar heen moeten bewegen.

Hilversum is een fijne plek om te wonen; ik woon hier sinds 1974 en heb veel goede en ook minder goede veranderingen meegemaakt. Het verkeer was en is nog steeds een crime, maar de natuur om ons heen maakt veel goed. Dat maakt dat mensen graag in Hilversum wonen. Laten we er met z´n allen voor zorgen dat we die kwaliteit van wonen kunnen behouden en dat iedereen overal aan mee kan doen en zich vooral veilig door Hilversum kan bewegen.

Lees hier meer over de inzet van Gregory voor toegankelijkheid van ondermeer het centrum. Of bekijk zijn obstacle run door het centrum.

U bent hier