h

Hilversum asbestbom?

5 september 2018

Hilversum asbestbom?

Asbest is tot de jaren tachtig veel gebruikt in de bouw. Het had voordelen, maar één gigantisch nadeel: het is kankerverwekkend bij inademing. Als asbest wordt beschadigd, is het een gevaar voor de volksgezondheid.Het huidig kabinet is daarom van plan om een verbod op asbestdaken te gaan invoeren vanaf 2024. Dit gaat grote gevolgen hebben voor Hilversum, omdat Hilversum vol met asbest zit.

De Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG) stuurde begin deze zomer een brief naar alle gemeenten om ze te informeren over het verbod en aanbevelingen te geven voor de voorbereiding. Ze waarschuwt dat bij het huidig tempo de sanering van asbestdaken tot 2026 gaat duren.

Het college moet dus een plan ontwikkelen om dit te versnellen. Zij heeft zo’n plan al aangekondigd. Echter, de haast erachter mist en dat vindt de SP een groot probleem. Daarom stelde de SP vragen en hebben we een aantal ideeen.

Een eerste aanbeveling in de brief van VNG is om een inventarisatie te maken van panden met asbestdaken, en hoeveel m2 dat is. Deze inventarisatie is belangrijk omdat hierdoor de gemeente inwoners proactief kan informeren en helpen bij de sanering.

Een ander punt is het beschikbaar maken van geld voor de sanering. Nu is er alleen een subsidie vanuit de Rijksoverheid. Diue subsidie is voor het jaar 2018 echter al helemaal vergeven. De SP vindt dat de gemeente niet moet zitten toekijken terwijl huiseigenaren maar het geld moeten vinden om deze sanering te betalen.

De gemeente moet als aanvulling op de subsidie van het Rijk ook subsidie of een laagrentende lening verstrekken, om zo sanering te bespoedigen.

Een laatste maatregel is het actief informeren van de inwoners over het verbod. Hier moet niet al te lang mee gewacht worden - ook al is het verbod nog geen wet. Dit geeft de inwoners en bedrijven tijd om voorbereidingen te treffen om de sanering te bewerkstelligen.

Er zijn nog veel andere zorgen op het gebied van asbest – niet alles betreft asbestdaken. Dit is echter een begin.

Wij hopen dat het college er meer werk van gaat maken

U bent hier