h

'Daadkrachtig' besluit college blijkt grote misser

19 juni 2018

'Daadkrachtig' besluit college blijkt grote misser

Foto: Pixabay

Het 'daadkrachtige' besluit van het Hilversumse college om het Molenpad te hernoemen naar de 'Burgermeester Bootlaan' blijkt een grote misser. De SP Hilversum en PvdA steunen de inwoners en stellen vragen.

In maart kwam het college met het besluit om het pad te vernoemen naar oud-burgemeester Boot. Wethouder Jaeger kondigde dit besluit van het vorige college vol trots aan op Twitter en noemde het een ‘ode aan daadkracht’. SP raadslid Rebekka Timmer en Femke van Drooge van de PvdA zijn bang dat de daadkracht van het college ten koste is gegaan van de zorgvuldigheid.

De woningen aan de nieuwe weg, die volgens de projectontwikkelaar op privéterrein gelegen zijn, zijn verkocht op het adres 'Molenpad'. De naam is een verwijzing naar de molen 'de Ruyter' die er ooit stond en naar het molenaarshuis dat op de hoek van de ’s-Gravelandseweg en het Molenpad staat.

De inwoners zijn dan ook onprettig verrast met de plotselinge naamsverandering. Enerzijds omdat zij de naam 'Molenpad' een perfecte naam voor hun weg vinden. Anderzijds omdat zij nooit zijn betrokken bij de plannen van B&W.

'De kopers zijn niet gekend in de naamsverandering', schrijft bewoner Jaap van der Harst in zijn mail aan de raad. De bewoners hebben bezwaar aangetekend. De PvdA en SP pakken de handschoen op en steunen de inwoners.

Maar evenals de communicatie is ook het vooronderzoek naar oud-burgemeester Boot gebrekkig geweest. De 'burgervader' van het zestiger jaren Hilversum wordt door het college geroemd als eerste 'mediaburgemeester'. Dit zou hem de eer van een straatnaam opleveren. In de overwegingen staat echter niet opgenomen dat de heer Boot zich in de jaren '70 en '80 een groot voorstander van de apartheid in Zuid-Afrika betoonde. Ook hield de oud-burgemeester er tal van controversiële opvattingen op na.

Zijn boek 'Praatboek uit Zuid-Afrika' uit 1982 is Boot's pleidooi voor de 'Grote Apartheid' in Zuid-Afrika. Het is het idee dat mensen van kleur moeten worden weggestopt in hun eigen, haast reservaat-achtige stukjes land, de zogenaamde 'thuislanden'. De omstandigheden in deze 'landen' waren ronduit verschrikkelijk. Tevens worden zwarte mensen omschreven als 'kannibalen', 'analfabeten', en 'mensen zonder inventiviteit'.

SP en PvdA gaan ervan uit dat het college niet op de hoogte was van deze kant van oud-burgemeester Boot toen zij dit besluit nam in maart. 'Het zou ontzettend problematisch zijn om een uitgesproken voorstander van de apartheid te eren met een straatnaam', aldus Rebekka Timmer en Femke van Drooge.

Ze willen weten wat het college met deze informatie gaat doen, en of zij voornemens is de huidige plannen te stoppen om vervolgens alsnog met bewoners in gesprek te gaan over de straatnaam.

U bent hier