h

Geen steun voor motie Hilversum Jeugdloonvrij

12 januari 2016

Geen steun voor motie Hilversum Jeugdloonvrij

SP-Hilversum diende een motie in bij de gemeenteraad van Hilversum om ervoor te zorgen dat jongeren in de gemeente fatsoenlijk loon uitbetaald krijgen.

 

 

 

Het jeugdloon is maar een fractie van wat een volwassene betaald krijgt.

Iemand van 18 krijgt maar 45% van het minimumloon. Bij een volledige werkweek is dat een inkomen dat bijna 300 euro onder de armoedegrens ligt. Jongvolwassenen die het minimumjeugdloon verdienen kunnen dus nauwelijks een zelfstandig bestaan op bouwen.

De strijd van werkende jongeren krijgt steeds meer steun. Veel gemeenteraden, waaronder die van Amsterdam, Utrecht, Heerlen, Nijmegen, Zwolle en anderen, hebben al verklaard hun steden ‘jeugdloonvrij’ te willen maken.

Het zou Hilversum daarom sieren om op korte termijn dit goede voorbeeld te volgen: niet alleen omdat onze jongeren ook recht hebben op een eerlijk loon, maar ook omdat hiermee een krachtig signaal wordt afgegeven aan de landelijke politiek. 

De SP-Hilversum verzocht het college om:

  • De regering en de Staten Generaal op te roepen om zo spoedig mogelijk een einde te maken aan het jeugdloon vanaf 18 jaar en jongeren van 18 tot 23 jaar oud recht te geven op het regulier wettelijk minimumloon.
  • Voor jongeren die werkzaam zijn voor de gemeente Hilversum minimaal het regulier wettelijk minimumloon in plaats van het jeugdloon te laten gelden en de financiële gevolgen hiervan te verwerken in de begroting van 2016
  • Aan verbonden partijen en leveranciers waarvan de gemeente Hilversum diensten afneemt, daar waar dat aanbestedingsrechtelijk mogelijk is, als voorwaarde te stellen dat zij 18-plussers geen jeugdloon, maar een regulier volwassen loon te betalen.

Helaas kreeg deze motie onvoldoende steun in de raad. Naast de SP steunden alleen Hart voor Hilversum, de PvdA, en Groenlinks de motie.

Veel partijen gaven aan wel steun te geven aan een oproep van minister Asscher om steun uit te spreken voor het (landelijk) verhogen van het jeugdloon. De SP- Hilversum gaat een voorstel voor deze brief opstellen.

Hopelijk zal er in een volgende vergadering genoeg steun zijn om die brief namens de gemeente Hilversum te versturen.

U bent hier