h

Sla alarm tegen TTIP!

19 september 2015

Sla alarm tegen TTIP!

De SP steunde zaterdag 19 september op de Kerkbrink een actie van burgers, de FNV en milieudefensie tegen het vrijhandelsakkoord TTIP. Op 10 oktober is er een protestactie in Amsterdam. Kom ook in verweer tegen TTIP.

 

Het handelsverdrag TTIP

De Eu en VS onderhandelen achter gesloten deuren over het Transantlantisch Trade & Investment Partnership, ofwel het vrijhandelsverdrag TTIP. De Tweede Kamer en het Europees Parlement hebben geen controle over de onderhandelingen. De gevolgen van het TTIP zijn echter zeer ingrijpend, ook voor Hilversum. Dit verdrag tast de democratische zeggenschap aan om de markt te reguleren en multinationals vrij spel te geven.

Milieudefensie over TTIP

TTIP is van dierenwelzijn een 'handelsbelemmering' maken. TTIP is schaliegas toestaan of een vette boete betalen. TTIP is eerst bedrijven raadplegen voordat je een wet maakt. TTIP is oude economie terwijl we een nieuwe nodig hebben. TTIP is een handelsverdrag in wording tussen de EU en VS, dat de weg vrij maakt voor bedrijven die winst maken ten koste van mens en milieu.

Hilversummers zorgen over handelverdrag TTIP

Het verdrag zal er in de praktijk toe leiden dat (lokale) wet- en regelgeving gericht op voedselveiligheid, dierenwelzijn en duurzaamheid wordt versimpeld of vernietigd. Grote (amerikaanse) multinationals kunnen door dit verdrag regeringen of gemeenten aanklagen en grote boetes eisen als een maatregel, bedoeld on de burgers te beschermen, hen winst kost. Bedrijven hebben zo de lokale en landelijke overheid in een wurggreep.

De SP vindt het daarom van het grootste belang om de inwoners van Hilversum te informeren over het handelsverdrag, en om op te roepen to protest.

Kom in actie tegen TTIP

Te lang hebben we het laten gebeuren. Terwijl in Duitsland, Frankrijk en Engeland het verzet groeide, bleef het in Nederland veel te stil. Maar steeds meer Nederlanders verheffen nu hun stem. Arjen Lubach met zijn #TTIPalarm, een groeiend aantal gemeentes dat zich TTIP-vrij verklaart, 80.000+ Nederlanders met steun voor het Europese burgerinitiatief Stop TTIP.

Doe mee en teken de petitie

We verzamelen handtekeningen voor het zelfgeorganiseerde Europees Burgerinitiatief (EBI) tegen TTIP en CETA tot 6 Oktober 2015. Klik hier om de petitie te tekenen

3 oktober: Marktactie Hilversum STOP TTIP!

Belangstellenden ontvingen informatie en konden een handtekening zetten tegen TTIP.

Foto: Pierre van Rooden / SP Hilversum

10 oktober: Stop TTIP!

Op de internationale actiedag 10 oktober sloegen we alarm tegen TTIP. Deze werd georganiseerd door een grote coalitie van organisaties en burgers, waaronder FNV, Milieudefensie en Greenpeace. Met duizenden mensen kwamen we samen in Amsterdam om te protesteren tegen een handelsverdrag waarin onze rechten, onze gezondheid en de planeet worden gereduceerd tot ‘handelsbelemmering’.

Foto: Wolter Raes / SP Hilversum

U bent hier