h

Gemeenten in regio Gooi en Vechtstreek gaan vluchtelingen opvangen

10 september 2015

Gemeenten in regio Gooi en Vechtstreek gaan vluchtelingen opvangen

De SP is niet blind voor de problematiek van de vluchtelingen en wil mensen in nood helpen. Enerzijds moet het Rijk in overleg gaan met andere Europese landen over de vluchtelingenstroom. Anderzijds moeten we vluchtelingen die hier komen een menswaardige opvang bieden.

Ook in de regio Gooi en Vechtstreek kunnen en willen we vluchtelingen opvangen. Wat de gemeente Hilversum nu, samen met, omliggende gemeenten gaat doen is kijken naar de mogelijkheden binnen de hele regio. Er wordt een lijst opgesteld van locaties die mogelijk geschikt zijn of gemaakt kunnen worden. De locaties worden uiteraard met de gemeenteraad en belanghebbenden besproken. Naar verwachting is in oktober dan duidelijk waar we hoeveel mensen kunnen opvangen.

De regio gemeenten bekijken hoe we mensen zo kunnen verdelen dat iedereen een deel krijgt. Dat is beter voor de mensen die hier al wonen maar ook voor de vluchtelingen. Deze mensen hebben vaak veel meegemaakt en meer nodig dan alleen een dak boven hun hoofd. Denk aan onderwijs, zorg en vrijetijdsbesteding. Om het één en ander goed geregeld te krijgen moet hierover goed nagedacht worden.

Nadrukkelijk wordt bekeken of er leegstaande kantoorpanden getransformeerd kunnen worden tot geschikte tijdelijke opvanglocaties. Het is dus niet zo dat (sociale) huurwoningen ingenomen worden door vluchtelingen. Voor deze huurwoningen komen vluchtelingen pas in aanmerking als ze een status hebben gekregen. Dat wil zeggen dat ze in Nederland mogen blijven. Ook wordt bekeken of kleinschalige opvang mogelijk is. De tijdelijke opvang van vluchtelingen wordt bekostigd door het Rijk en het COA.

Voormalig asielzoekerscentrum Crailo (wat eigendom is van de provincie Noord-Holland) wordt ook als optie genoemd en meegenomen in het onderzoek naar geschikte locaties. Dit onderzoek is naar verwachting volgende maand klaar. De SP heeft deze locatie al eerder genoemd als mogelijke locatie voor opvang van vluchtelingen. De provincie stond daar tot nu toe niet voor open maar wellicht verandert dit nog.

Tot slot.. Door diverse media worden getallen genoemd. Op de ene plek staat dat het over 1500 mensen gaat en er wordt zelfs gesproken over 2000. Deze getallen zijn niet bij de gezamenlijke persconferentie van de gemeenten, COA, scholen en sportclubs genoemd. Het zouden er best zoveel kunnen worden, maar dat moet in de praktijk wel haalbaar zijn. Daarom kijken de gemeenten samen naar mogelijkheden binnen de hele regio. Hoeveel mensen er dus uiteindelijk een plek krijgen in de Gooi en Vechtstreek is dus nu nog niet te zeggen.

Meer informatie van de gemeente Hilversum over de opvang van vluchtelingen. http://www.hilversum.nl/Inwoners/Nieuwspagina/Opvang_vluchtelingen_Hilversum

Link 'oproep heropenen Crailo 2014'   http://www.hilversumsnieuws.nl/lees/35224/hilversum-kijkt-naar-locatie-voor-opvang-asielzoekers-
 

Link 'Crailo dichthouden is asociaal'
http://www.gooieneemlander.nl/regionaal/gooivechtstreek/article27496473.ece/Crailo-dicht-houden-voor-asielzoekers-is-asociaal

U bent hier