h

Wethouder van Vroonhoven 'blij' met Leegstandsboek

26 augustus 2015

Wethouder van Vroonhoven 'blij' met Leegstandsboek

Deze week heeft raadslid Pierre van Rooden van de SP-Hilversum een “Leegstandsboek” aangeboden aan de wethouder Wonen van Hilversum, mevrouw van Vroonhoven-Kok. Het boek staat vol met ideeën en tips om langdurige leegstand tegen te gaan.

Het boek is opgezet door de woonwerkgroep van de SP, en beschrijft 21 ongebruikte kantoorpanden met suggesties voor herbestemming en transformatie, vooral naar woonruimte. Er wordt ook een aantal opvallende ‘creatieve’ suggesties gedaan, zoals een woonzorgcentrum in de ‘vioolkist’, een Welness, een High Tech Center, en een HBO dependance.

De overhandiging vond plaats bij het kantoorgebouw op de Heuvellaan 50, een gebouw dat ook in het leegstandsboek staat. Naast de wethouder en het raadslid waren ook leden van de SP woonwerkgroep aanwezig.

Meerdere media hadden een aankondiging van de overdracht geplaatst. Een enkele aankondiging was zo uitgebreid, dat het de overhandiging feitelijk vooruitsnelde, tot verrassing van deze en andere wethouders.

Bij de overhandiging benadrukte de wethouder dat de Gemeente Hilversum wel degelijk al aandacht heeft voor ongebruikte locaties. Aan een aantal gebouwen, zoals het GAK gebouw en landgoed Zonnestraal wordt hard gewerkt. Het mag volgens haar niet zo zijn dat de indruk bestaat dat de gemeente niets doet.

De SP onderkent dit, maar vraagt zich af of schaal en omvang van het probleem voldoende in zicht is. Het lijkt de SP dat er meer aandacht naar uit moet gaan. Ze stelt voor om elk jaar in ieder geval vijf panden te kiezen voor herbestemming, en daar ook actief op in te zetten, bijvoorbeeld met een haalbaarheidsonderzoek. Doel is minder dan 10% leegstand in Hilversum te realiseren, en zichtbaarder te maken hoe de gemeente zich inzet.

De wethouder onderstreepte dat de Gemeente geen eigenaar is van de panden en dus maar beperkte mogelijkheden heeft om sturing aan herbestemming te geven, naast alle andere taken waar zij zich voor ziet gesteld.

Wel is zij doordrongen van de kansen die er liggen met herbestemming van leegstaande kantoorpanden en zij ontvangt de creatieve suggesties met warme belangstelling.

Zij kon nog niet toezeggen dat de vijf haalbaarheidsonderzoeken, die de SP uitgevoerd wil zien, er komen.

Lees verder..

Wat doet het Rijk voor gemeenten?

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leegstand-kantoren/inhoud/hulp-voor-gemeenten-bij-transformatie-van-kantoren

Wat doet de provincie voor gemeenten?

http://product.sduconnect.nl/product.xml?view=product&account_id=214&product_collection_id=741&lokettype=10&view=product&product_id=13454&top10=1&smarttags=0&navigation=list

SP Hilversum en CDA Noord Holland hebben eenzelfde oplossingsrichting geformuleerd.

SP Hilversum en de CDA Noord Holland willen dat de verloedering van de dorpskern wordt tegengegaan. Beiden zijn voor een 'Fonds Waardevolle Herbestemming' om leegstand van (monumentale gebouwen en kerken) om te buigen in hergebruik, met cofinanciering van de provincie.

U bent hier