h

Plannen voor méér dan 100 sociale huurwoningen!

11 juni 2015

Plannen voor méér dan 100 sociale huurwoningen!

Bij aanvang van deze collegeperiode heeft de SP er op gehamerd dat er méér sociale woningen moeten komen. De gemeente heeft nu een plan plan gemaakt om 174 sociale huurwoningen extra te gaan bouwen – bovenop de plannen die er al waren (voor bv Anna’s Hoeve en Villa Industria).

De meeste van die woningen (minstens 105) komen op het Lucent terrein, met een huur tot 550 euro. In Kerkelanden komen er nog 52.

Vanzelfsprekend zijn we blij met de planen - het is in ieder geval een goed begin. Wel zullen we er goed op moeten letten dat er niet aan de andere kant sociale huurwoningen - door sloop of verkoop - verdwijnen.

Vragen over sloop Hilversum Noord
De gemeente denkt ook dat bij de sloop en vervolgens nieuwbouw in Hilversum Noord nog 17 woningen extra kunnen komen. Het gaat dan om panden aan de Erfgooiersstraat, de Dasselaarstraat, de Verschurestraat en de van Dijkstraat.

Woningcorporatie de Alliantie heeft, na jarenlang gebrek aan onderhoud, de sloop begin dit jaar aangekondigd – een besluit dat veel bewoners koud op het dak viel. Dat de panden in slechte staat zijn is zeker - maar het kan niet zo zij dat de bewoners de dupe worden.

Daar is dus nog wel wat over te zeggen. De SP-Hilversum zet zich in om voor de huidige bewoners van de te slopen panden een goede regeling wordt getroffen. Veel mensen zien er niets in om gedwongen te moeten verhuizen. Moeten de panden inderdaad gesloopt, of is renovatie beter? En hoe zorgen we ervoor dat áls er wordt gesloopt, de bewoners die in de wijk willen blijven bij terugkeer hun oude huur kunnen behouden? Veel mensen kunnen een hogere huur – ook in het sociale segment – namelijk niet bekostigen.

De SP-Hilversum steunt de oprichting van een bewonerspanel dat representatief is voor de bewoners en dat kritisch het gesprek kan ingaan met de Alliantie. Samen met het Huurteam Hilversum zullen we dat panel zoveel waar mogelijk ondersteunen.

Sociaal Statuut
De SP zal alleen akkoord gaan met sloop - in plaats van renovatie - als de Alliantie nut en noodzaak aantoont en fatsoenlijke afspraken maakt met bewoners en gemeente via een sociaal statuut.

U bent hier