h

Veiligheid: Het moet nu echt op orde komen!

22 december 2014

Veiligheid: Het moet nu echt op orde komen!

Op donderdag 18 december stond het integraal veiligheidsplan op de agenda van de commissie Economie & Bestuur. In dat plan komt alles op het gebied van veiligheid in Hilversum aan bod en zijn behaalde resultaten en doelstelling voor het volgende jaar opgenomen. In het plan staan gelukkig volop goede ideeën. De nieuwe bureauleiding van de Nationale Politie in Hilversum is bezig om in kaart te brengen hoe ze de inzet van de lokale politie kunnen verbeteren. Ze zijn ambitieus in hun plannen maar helaas is daarmee niet alles gezegd. Een aantal dingen zijn, ondanks eerdere signalering, een (aangenomen) SP- motie, de beloften van 2 politiechefs en de burgemeester nog steeds niet goed geregeld.

Blauw op straat
Wij willen dat we wijkagent 80% van de tijd voor zijn eigen wijk ingezet wordt en niet de max. 50 à 60% die het nu is. Dit is ook landelijk zo afgesproken in het Besluit Wijkagenten. Juist nu er steeds meer verantwoording naar de buurten en wijken gaat is het van belang dat de wijkagent zichtbaar en betrokken aanwezig is. Weten wat er speelt, een bekend gezicht zijn bij de buurtbewoners, bij acties in de wijk betrokken zijn, de wijkschouw met de bewoners uitvoeren in de eigen wijk voorlichting geven over bijvoorbeeld inbraakpreventie, zijn allemaal voorbeelden waar je de inzet van de wijkagent mag verwachten. Ook willen we dat er voldoende wijkagenten zijn namelijk 1 op 5000 inwoners, dat betekent 17 wijkagenten in Hilversum en staat ook zo opgenomen in de Politiewet.

Aangifte doen
Het is al jaren bekend dat er voor aangifte doen een wachtlijst is in Hilversum. Ook hierover is de SP duidelijk: dit kan echt niet meer en moet nu echt opgelost worden! Als je iets meemaakt dan wil je gehoord worden, dat je aangifte netjes opgenomen en afgehandeld wordt. Niet meteen aangifte kunnen doen werkt negatief uit op het veiligheidsgevoel en maakt dat mensen afzien van aangifte doen waardoor cijfers op het gebied van veiligheid niet meer representatief zijn.

Wijkveiligheidsscans
Daarnaast willen wij een wijkscan op het gebied van veiligheid. In Hilversum wordt de criminaliteit goed bestreden door de politie maar het veiligheidsgevoel blijft achter bij de positieve cijfers. Door een wijkscan kunnen we per wijk in kaart brengen wat er speelt en hoe we de wijk op het gebied van de veiligheid kunnen verbeteren. In een wijk waar gemiddeld meer woninginbraken zijn zal dat meer het veiligheidsgevoel aantasten dan in een wijk waar dat niet speelt maar en veel graffiti is.

We hebben de burgemeester gevraagd deze onderwerpen op te nemen in het veiligheidsplan en ervoor zorg te dragen dat het in 2015 nu echt op orde is!

Het Hilversums Nieuws schreef naar aanleiding van de discussie een artikel. 'Het moet nu echt op orde komen. Wijkagent moet 80% van de tijd in de wijk zijn!'

Bekijk hier het dossier veiligheid van de SP-Hilversum


Overzicht van alle punten die de SP-Hilversum eerder dit jaar aandroeg op de informatiebijeenkomst  Integrale veiligheid.

Ook dit jaar maakt onze gemeente beleid op het gebied van de veiligheid. Daarom waren de gemeenteraadsleden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst om hun visie te geven over hoe we in Hilversum het beste de veiligheid van onze inwoners kunnen borgen. De SP-Hilversum gaf gehoor aan de uitnodiging van de burgemeester en de commissaris van de Nationale Politie en waren samen met Leefbaar Hilversum, Hilversum 1, het CDA, de VVD en D66 op de avond aanwezig.

Blauw op straat
Al jaren vraagt de SP om meer blauw op straat, Vooral de rol van de wijkagent is hierin belangrijk. Op twitter waren we al een ludieke actie gestart: #vindjewijkagent. Daarin vragen we mensen om een foto met hun wijkagent te tweeten als ze die in hun wijk tegenkomen.

Op de informatieavond werd uitgesproken dat de wijkagent over het algemeen niet de afgesproken 80% in zijn wijk te vinden is. Dit wordt erkend en moet worden verbeterd. Gelukkig is het aantal wijkagenten nu op sterkte. Hiervoor voerden we vorig jaar actie. We haalden ook een aantal voorbeelden aan waar het wel goed gaat

  • Informatiebijeenkomsten om inwoners te informeren over wat ze kunnen doen tegen inbraak
  • De wijkwandeling van de wijkagent met de bewoners van zijn wijk

Dit zijn verbindende acties en zeker voor herhaling vatbaar. Aangezien er steeds meer aandacht uitgaat naar wijken en buurten wordt de rol van de wijkagent ook steeds belangrijker. Deze politieambtenaar moet voldoende tijd in zijn wijk door kunnen brengen en een bekend gezicht zijn voor de bewoners. Dat heeft nu nog meer prioriteit dan anders.

De wijkscan
De SP wil dat er een wijkscan wordt gedaan, niet alleen op het gebied van de participatie en de zorg, maar ook op het gebied van veiligheid. Hoe veilig voelen mensen zich in hun eigen wijk en wat kan er verbeterd worden? Zo krijg je per wijk in kaart wat de situatie is en kun je op maat werken aan verbeteringen en oplossingen. Deze suggestie wordt overgenomen in het integrale veiligheidsplan.

Meldpunt Ongwenst Verhuurders Gedrag
De SP heeft al een toezegging binnen van de wethouder om een meldpunt ‘ongewenst verhuurdersverdrag’ op te zetten. Huisjesmelkers, gevaarlijke situaties, ongewenst gedrag of intimidatie - de Hilversummers kunnen met hun verhaal naar dit meldpunt toe. Natuurlijk hoort de politie nauw betrokken te zijn bij dit meldpunt. Op de informatie avond bleek dat er bij de politie net zo over gedacht werd en dat ze zich graag willen aansluiten.

Aangiftebeleid
Vorig jaar heeft de SP-Hilversum bij de begroting betoogd: het aangiftebeleid moet echt beter! Wachttijden of helemaal geen aangifte kunnen doen is onaanvaardbaar. Helaas blijkt dit nog onvoldoende verbeterd. Er moet nog steeds aangifte gedaan worden op afspraak en er is nog steeds een wachttijd. De commissaris erkent dit punt. Hij wil ernstigere zaken meteen op laten nemen voor een snellere doorloop en het aangiftebeleid verbeteren.

Regionaal veiligheidsplan
Elke gemeente heeft een integraal veiligheidsplan. Toch kan het verstandig zijn om op een aantal punten gezamenlijke doelen vast te stellen. Bijvoorbeeld bij georganiseerde criminaliteit of terreurdreiging. Wij pleiten daarom voor een regionale paragraaf in ons integraal veiligheidsplan. Er blijkt een dergelijk plan te zijn voor 41 gemeenten.  Het een en ander is al vastgelegd maar de SP ziet graag dat er specifieke doelen voor onze regio worden uitgewerkt en opgenomen. Onze burgemeester had hier wel oren naar. Er zal verder over gesproken worden nadat we hebben gekeken naar wat er op dit moment al wel is georganiseerd.

LHBT- vriendelijke gemeente
LHBT staat voor Lesbisch-Homoseksueel, Biseksueel en Transgender. Er zijn in Hilversum gelukkig weinig meldingen van agressie die zich specifiek richten tegen iemand in verband met zijn seksuele geaardheid. Hopelijk is dat omdat deze mensen zich veilig in onze gemeente kunnen bewegen. Toch heeft de -Hilversum erop aangedrongen dat dit onderwerp wordt opgenomen in het integraal veiligheidsplan. Er zijn in Nederland helaas steeds meer geluiden dat agressie zich richt op deze groep en daar willen we bij stilstaan. We willen benoemd hebben dat we in ons dorp een veilige omgeving bieden wat je seksuele geaardheid ook is. Ook dit punt werd positief ontvangen en zal worden meegenomen in het integraal veiligheidsplan.

Veiligheid in het centrum
We lezen regelmatig in de krant over vechtpartijen of onrust in het centrum. Dat willen we natuurlijk niet. Agressie in het uitgaansleven gebeurt overal, maar er moet wel op ingezet worden om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Wat blijkt is dat de politie snel ter plekke is als er zich iets voordoet en dat tot nog toe alle daders van vechtpartijen zijn aangehouden. We zijn blij met dit adequate en snelle optreden van onze politie. We vinden het belangrijk voor het veiligheidsgevoel van onze inwoners dat de positieve resultaten bekend worden gemaakt en dat er kritisch gekeken wordt naar hoe er nog meer verbeterd kan worden op dit gebied.

U bent hier