h

Denk mee over oplossing voor kleine spoorbomen

17 januari 2014

Denk mee over oplossing voor kleine spoorbomen

De veiligheidssituatie bij de “kleine spoorbomen” aan de Noorderweg is de SP al jaren een doorn in het oog. Het kan en moet veiliger! Na jaren van klachten en vele overleggen organiseert de gemeente Hilversum aanstaande zaterdag 18 januari van 10 uur tot 12 uur een informatie- meedenkbijeenkomst omdat er eindelijk maatregelen getroffen gaan worden. Tijdens die bijeenkomst kan kennis genomen worden van de tot nu toe bedachte oplossingen. Ook is het mogelijk om ervaringen te delen en ideeën over oplossingen aan te dragen. Als SP zijn we natuurlijk aanwezig. U komt toch ook?

Persbericht gemeente

Op zaterdag 18 januari houdt de gemeente Hilversum een inloopochtend over de ‘Kleine Spoorbomen.’

De spoorwegovergang op de kruising Noorderweg/Schoolstraat staat op de landelijke lijst van te verbeteren spoorwegovergangen. De gemeente wil samen met het ministerie Infrastructuur en Milieu en ProRail de spoorwegovergang aanpakken. Hiervoor zijn uiteenlopende plannen en varianten opgesteld, zowel voor de korte als lange termijn.

De gemeente is ook nieuwsgierig naar de ervaringen, ideeën en oplossingen van omwonenden en gebruikers over de Kleine Spoorbomen. Tijdens de inloopochtend worden de tot nog toe bedachte plannen gepresenteerd.

De gemeente wil die plannen toelichten maar is benieuwd naar uw ideeën over en oplossingen voor deze spoorovergang. De aanwezige medewerkers van de gemeente willen die graag met u bespreken.

Nog geen definitieve keuzes
Er zijn nog geen definitieve keuzes gemaakt. Afsluiten van de spoorwegovergang voor autoverkeer heeft ingrijpende gevolgen.

Naast de verkeersveiligheidsproblematiek bestaat rondom de Kleine Spoorbomen ook een bereikbaarheidsvraagstuk dat zich niet alleen beperkt tot de direct aangrenzende gebieden. Ondertunneling is kostbaar. Om daar ruimte voor te creëren moeten gronden en panden worden aangekocht. Landelijk is er tweehonderd miljoen euro gereserveerd voor te verbeteren spoorwegovergangen. Gezocht wordt naar slimme, innovatieve en betaalbare oplossingen. Wethouder Verkeer, Erik Boog, legt de verschillende scenario’s, waarin uw inbreng is verwerkt eind januari voor aan de gemeenteraad.

Onveilig
Tellingen wijzen uit dat gemiddeld 8000 motorvoertuigen per etmaal gebruik maken van de spoorkruising. Daarnaast is de spoorwegovergang ook onderdeel van een van de drukste fietsroutes van Hilversum en steken er veel voetgangers over. Dat zorgt voor een drukke en onoverzichtelijke situatie bij de overweg. De verkeersveiligheid ter plaatse staat dan ook onder grote druk. Tussen 2008 en 2010 hebben zich zeven letselongevallen voorgedaan. Daardoor kan de locatie worden aangemerkt als onveilig.

Kom naar de inloopochtend
Bent u geïnteresseerd in de alternatieven die de gemeente en ProRail hebben bedacht of hebt u zelf een goede oplossing voor deze spoorkruising?

Kom dan naar de inloopochtend op 18 januari in de Burgerzaal van het Raadhuis.

U bent hier