h

Burgerparticipatie, de norm of voor de vorm?

13 september 2013

Burgerparticipatie, de norm of voor de vorm?

Al sinds jaar en dag neemt de gemeenteraad besluiten die Hilversummers aangaan. Altijd is de vraag: hoe zijn of worden Hilversummers betrokken bij wat er in hun buurt gebeurt? Uit een onderzoek van de SP bleek dat de intenties bij de gemeente om dit goed te doen er wel waren, maar dat het geen verplicht onderdeel van de beraadslagingen en besluiten was. Tot nu! Op verzoek van de SP zal er nu in elk raadsvoorstel beschreven staan op welke wijze Hilversummers betrokken worden bij wat er gaat gebeuren.

Burgerparticipatie nog niet verplicht
Naar aanleiding van het onderzoekje heeft de SP op 20 juni 2012 in de raadscommissie Economie en Bestuur voorgesteld om bij elk raadsbesluit onder een apart kopje aan te geven:

- op welk niveau de burgers participeren,
- waarom de burgerparticipatie nodig is,
- welke partijen meedoen en wie het initiatief neemt,
- en hoe de burgers worden betrokken.

Het college liep warm voor dit idee en in de raad van 4 juli 2012 werd het voorstel bekrachtigd met de krachtige woorden van onze burgemeester:

“Burgemeester Broertjes stelt dat aan het begin van de inrichting van een projectplan de betrokkenheid van de burgers heel duidelijk moet worden gemaakt. Daartoe kan een apart kopje in het raadsvoorstel worden opgenomen. Van vrijblijvendheid is geen sprake: het betreft hier een verplichtend document.”

Daarmee was de burgerparticipatie verplicht in elk besluit. Dat denk je dan… Maar een herhalingsvraag tijdens de gezamenlijke commissies 2013 was ervoor nodig om het één en ander echt te laten gebeuren.

Burgerparticipatie in elk raadsvoorstel
Afgelopen 12 september stuurde de burgemeester een mail met de volgende inhoud:

“Met ingang van de raad van 18 september bevatten de raadsvoorstellen , indien van toepassing,  een paragraaf over burgerparticipatie.  Daarnaast zal in de komende periode een verdere kwaliteitsslag gemaakt worden door de raadsvoorstellen verder te standaardiseren conform bijgaand sjabloon.”

Het is dus eindelijk geregeld. De SP is blij dat dit SP voorstel nu wordt opgepakt, en gaat erop toezien dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren

U bent hier