h

Gemeente Eemnes in actie na SP-BEL asbestalarm ocrietfabriek

3 april 2013

Gemeente Eemnes in actie na SP-BEL asbestalarm ocrietfabriek

Op verzoek van omwonenden heeft de SP werkgroep BEL (Blaricum, Eemnes, Laren) met een SP asbestdeskundige de, in 2008, gesloten Ocrietfabriek in Eembrugge geïnspecteerd. Geconcludeerd wordt dat het verlaten pand redelijk goed is afgeschermd maar nog steeds te betreden is en niet duidelijk is dat er asbest in het pand aanwezig is. De bevolking dient beter te gewaarschuwd te worden voor de asbest. Dit advies werd verstuurd naar de gemeente Eemnes en die nam, heel verstandig, de adviezen over en komt in actie.

De Ocrietfabriek is in 2008 failliet gegaan en de fabriekslocatie is verlaten. Duidelijk zichtbaar is dat de golfplaten op het dak van asbesthoudend materiaal zijn gemaakt en dat deze aan het verweren zijn. Hierdoor komen asbestvezels in de lucht. De gemeente is verplicht om mensen te wijzen op het feit dat er asbest in het pand aanwezig is. Maar dat is tot nu toe onvoldoende duidelijk.

SP asbestdeskundige Ir. B.A. Witteman:“Mensen moeten beter gewaarschuwd worden met betrekking tot de gezondheidsrisico’s als ze het pand betreden. Mijn advies is om rondom het fabrieksterrein verbodsborden te doen plaatsen waarop duidelijk staat aangegeven dat de locatie asbest bevat. Tevens dient het gele waarschuwingslint weer overal (rondom het terrein) te worden aangebracht en onderhouden.”

De adviezen werden naar de gemeente Eemnes verstuurd en die nam deze gelukkig uiterst serieus en gaat maatregelen nemen. De afzetlinten worden vervangen en waarschuwingsborden geplaatst.

Toekomst onduidelijk
De huidige eigenaren van de fabriek hebben plannen voor woningbouw op deze locatie. Met de behaalde opbrengsten kan de asbest veilig verwijderd worden en de vervuilde grond gesaneerd. Maar, zo lijkt, het gezien de economische crises hebben zij geen haast.

De gemeenteraad wordt zo af en toe in beslotenheid geïnformeerd en in januari 2013 deelde het college van Eemnes, na een motie over “Zeer zorgwekkende zaken rond het Ocrietterrein”, mede dat “De situatie rondom het Ocrietterrein is veranderd in de loop van 2012.”

Wat er nu precies allemaal gaat gebeuren is dus afwachten. De SP BEL hoopt dat er binnenkort meer informatie komt vanuit het college van de gemeente Eemnes.

Zie ook:

 

U bent hier