Aangiftebeleid politie moet beter!
Aangiftebeleid politie moet beter!
Als SP zijn we van mening dat het voor mensen gemakkelijker moet worden om aangifte te doen. Op de site van politie.nl staat te lezen dat je bij de politie, in principe, 24 uur per dag aangifte kan doen. Telefonisch, via internet of persoonlijk op het politiebureau. Ook de website van de politie Gooi en Vechtstreek roept op “Maak Gooi en Vechtstreek veilig en doe altijd aangifte!“ en door de komst van de nationale politie kan binnenkort iedereen 24 uur per dag overal aangifte doen, aldus VVD minister Opstelten. Maar is dit zo? Helaas lijkt de werkelijkheid anders. Wat zijn uw ervaringen?
Fractievoorzitter Bianca Verweij:
“ Te vaak horen we dat mensen aangifte willen doen maar dat dit niet zomaar kan. Afgelopen raadsvergadering vertelde de burgemeester dat hij er met de politie over gesproken had en dat mensen niet meer zomaar weggestuurd worden. Dat is opmerkelijk want wij horen nog steeds andere signalen. De dienstverlening van de politie, met betrekking tot aangiftes moet beter kunnen, linksom of rechtsom”
Twijfels bij statistieken politie
De politie rapporteert een lager aantal aangiftes dan voorheen maar hoe ze tot die stellige uitspraak komt is de SP een volledig raadsel. Over die politiestatistieken kan je je twijfels hebben. Zo staat namelijk in het integraal veiligheidsplan Hilversum 2011-2014 (p13) te lezen :
“De officiële politiestatistieken worden beïnvloed door: politie sterkte, beleidsvrijheid onder politieambtenaren, beleidsbeslissingen ten aanzien van prioriteiten, door verwerking van gegevens en registratiebereidheid bij de politie én de aangiftebereidheid van burgers."
Kortom: een hele rij excuus-truzen op conto van de politie en slechts één verwijzing naar mensen die geen aangifte meer zouden willen doen.
Aangiftebereidheid laag
En dan de aangiftebereidheid. De burgemeester gaf in de raadsvergadering van 26 september aan dat landelijk de aangifte van geweld op ongeveer 30% ligt terwijl het hier op ongeveer 20% ligt. Dit betekent dat er in de rest van Nederland 50% meer aangifte van geweld gedaan wordt dan bij ons. Omdat de burgemeester toch meer inzicht wil hebben in de cijfers gaat hij met Tergooi ziekenhuizen praten in de hoop dat daar meer informatie vandaan komt. Maar als mensen geen aangifte meer doen. Hoe komt dat? Is het vertrouwen echt zoek? En wat gaan we eraan doen?
Waar kan je nog aangifte doen?
Hilversum is, sinds de eerdere regionalisering, hoofdbureau en het enige politiebureau in de regio Gooi en Vechtstreek dat 7 dagen in de week 24 uur per dag open is. In omliggende dorpen kun je alleen nog maar in Huizen en Naarden op werkdagen en reguliere werktijden terecht en in sommige dorpen alleen nog op enkele dagen. Dat betekent dus dat de druk op het hoofdbureau Hilversum groot is. Wij denken dat de bezetting die het politie bureau Hilversum te klein is om alle aangiftes, naast ander politiewerk, goed te kunnen verwerken. Maar los van alles moeten de gangbare mogelijkheden om aangifte te doen - aan de balie en telefonisch – in orde zijn. Linksom of rechtsom.
Bij "kleine" misdrijven zoals diefstal uit de eigen auto, diefstal van een (brom)fiets, vernieling of winkeldiefstal zou dit via internet kunnen en natuurlijk is het fijn als mensen rekening houden met de tijden waarop ze langskomen maar: “nee, komt u over twee of drie dagen maar terug” valt bij mensen slecht, zeker als ze daarvoor uit een ander dorp komen en ook als het niet goed uitgelegd wordt.
Wat is er nu echt aan de hand?
Dat willen we als SP nu wel eens weten. Heeft de vorming van een nationale politie geleid tot te weinig agenten in onze regio? Zijn ze niet met genoeg mankracht, willen ze niet, kunnen ze niet, mogen ze niet, vinden ze het niet belangrijk, communiceren ze beroerd of is er iets anders aan de hand?
Innovatieve snufjes en meer agenten
Een aanvullende oplossingen kunnen wellicht gevonden worden in innovatieve snufjes. Zo wordt op verschillende politiebureaus wordt gewerkt met aangiftezuilen en Rotterdam werkt bijvoorbeeld met 3D apparatuur. Maar het kan ook “simpeler”, zorg voor meer mankracht!
Kortom er is van alles mogelijk om de dienstverlening te verbeteren: van inzet tot meer agenten tot innovatieve snufjes. Wellicht ligt het ook aan de communicatie en beeldvorming, maar duidelijk is dat er iets moet gebeuren!
Aangifte-volgservice
Iets wat ook interessant is is de aangifte-volgservice van politie.nl Als er dan een aangifte is gedaan kunnen mensen volgen wat er met hun aangifte gebeurt. Want ook over de opvolging en informatie na een aangifte is niet iedereen tevreden.
Het kan beter
Wij hebben veel vertrouwen in onze politie en in hun inzet. Maar aan hun statistieken en aan de beschikbaarheid van agenten om aangiftes op te nemen en te verwerken twijfelen we. Wat de SP betreft gaan we daar op morgen, 2 oktober, als de gemeenteraad en burgemeester de politie op bezoek heeft nog eens stevig over praten.
Wat zijn uw ervaringen? Laat het ons weten! Mail naar: fractie.sp@hilversum.nl
- Zie ook:
- VEILIGHEID