over brandveiligheid in zorginstellingen
over brandveiligheid in zorginstellingen
Een onderzoek van rijksinspecties naar brandveiligheid zorginstellingen 2012 leert ons dat gemeenten als eerstelijns toezichthouders een belangrijke taak hebben op het gebied van brandveiligheid; verwacht mag worden dat zij frequent en adequaat toezien op de panden waar niet-zelfredzamen verblijven. Daarbij dient meer aandacht te worden besteed aan de bouwkundige brandveiligheid. Wij hadden als gemeenteraad geen reden om bezorgd te zijn. We hadden immers geen signalen dat het in Hilversum niet goed geregeld zou zijn. Totdat we bij de lijst van ingekomen stukken een brief tegenkwamen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) In de brief worden uitkomsten van een onderzoek naar brandveiligheid in enkele van onze Hilversumse zorginstellingen medegedeeld. En daar werden we ongerust van en daarom stelden wij schriftelijke vragen aan het college.
Een onderzoek van rijksinspecties naar brandveiligheid zorginstellingen 2012 leert ons dat gemeenten als eerstelijns toezichthouders een belangrijke taak hebben op het gebied van brandveiligheid; verwacht mag worden dat zij frequent en adequaat toezien op de panden waar niet-zelfredzamen verblijven. Daarbij dient meer aandacht te worden besteed aan de bouwkundige brandveiligheid.
Uit dit landelijk onderzoek blijkt dat:
Het gemeentelijk toezicht schiet tekort. Gelet op het grote aantal geconstateerde tekortkomingen is de kwaliteit van het gemeentelijk toezicht onvoldoende. De gemeenten controleren met name te weinig of niet op de bouwkundige brandveiligheid van de zorginstellingen. Vaak is het toezicht beperkt tot de naleving van de gebruiksvoorschriften. Ook de frequentie van het toezicht is bij veel gemeenten aan de lage kant. Doordat gemeenten periodiek controles uitvoeren, zijn de instellingen vaak ten onrechte van mening dat hun pand brandveilig is, als ze aan de gemaakte opmerkingen tegemoet komen. In de praktijk blijkt dat echter niet het geval te zijn. Bron: Onderzoek van de VROM-Inspectie, de Arbeidsinspectie, de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg Brandveiligheid van zorginstellingen, | 9 december 2011
Inspectie tikt gemeente Hilversum op de vingers
Wij hadden als gemeenteraad geen reden om bezorgd te zijn. We hadden immers geen signalen dat het in Hilversum niet goed geregeld zou zijn. Totdat we bij de lijst van ingekomen stukken een brief tegenkwamen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), d.d. 21 augustus 2012. In de brief worden uitkomsten van een onderzoek naar brandveiligheid in enkele van onze Hilversumse zorginstellingen medegedeeld.
De bevindingen:
- De gerealiseerde toezichtfrequentie bij zorginstellingen wijkt in de praktijk af van de door u in uw beleid vastgestelde toezichtfrequentie;
In de onderzochte dossiers van zorginstellingen zijn geen/niet altijd tekeningen aangetroffen waarop de brandscheidingen (compartimenten) duidelijk zijn aangegeven:
- Uw gemeente beschikt niet over de op grond van artikel 7.7 van het Besluit Omgevingsrecht verplichte verantwoordingsrapportage over de uitvoering van het handhavingsbeleid voor 2010 aan de gemeenteraad;
En de zorgelijkste
- De brandveiligheid van zorginstellingen waar handhavend door u is opgetreden, is nog niet overal op orde.
Verder schrijft de ILT dat er op grond van bovenstaande constateringen er twijfels zijn over of de gemeente Hilversum wel adequaat toezicht houd op de brandveiligheid van zorginstellingen.
Zorginstellingen brandgevaarlijk?
Het kan niet zo zijn dat de gemeente deze toezichthoudende taak een beetje laten sloffen.
De SP moet er niet aan denken dat er in geval van brand, of andere calamiteiten, nodeloos slachtoffers vallen. Zeker niet in huizen waar verminderd of niet zelfredzamen wonen. De gemeente moet deze toezichthoudende rol uiterst serieus nemen, doen wat zij hoort te doen en zeker in geval van gebreken onmiddellijk actie ondernemen om alles op orde te krijgen. Verder is het zaak dat de raad actief geïnformeerd wordt zodat zij haar controlerende taak kan uitvoeren. Maar in dit geval heeft het college niet de behoefte gehad om de raad actief te informeren over het de bevindingen van inspectie en ook niet over wat er vervolgens gedaan gaat worden.
Daarom stelde de SP de volgende vragen:
1. Bent u van mening dat de gemeente Hilversum adequaat toezicht houd op de brandveiligheid in zorginstellingen? Zo ja op basis waarvan trekt u die conclusie en zo nee, wat gaat u doen om te zorgen dat dit wel het geval is?
2. Wij vragen u de onderzoeksresultaten van het ILT onderzoek naar de raad te sturen,
3. Wij vragen uw antwoord, op de brief van het ILT, aan de raad te sturen,
4A. Wat heeft het college gedaan met de constateringen van het ILT?
4B. Is de brandveiligheid van de genoemde zorginstellingen inmiddels op orde?
4C. Is er inmiddels een verantwoordingsrapportage 2010? Zo nee waarom niet? Zo ja kunnen wij die ontvangen?
4D. Is er of komt er een verantwoordingsrapportage 2011? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunnen wij die ontvangen?
4E. Waarom wijkt de toezichtfrequentie af van wat er in de in het beleid vast gestelde frequentie? Kan het college toelichten waarom er niet aan wettelijke verplichtingen wordt voldaan en waarom eigen beleid niet uitgevoerd wordt? Welke acties heeft de gemeente ondernomen om dit voor de toekomst goed te regelen?
5A. Is de brandveiligheid bij alle, in het ILT onderzoek, niet onderzochte zorginstellingen wel op orde?
5B. Heeft het college een risicoanalyse met betrekking tot alle zorginstellingen?
5C. Zo nee, waarom niet?
5D. Zo ja, kunnen wij die ontvangen?
6. Kan het college toelichten waarom ervoor gekozen is om de raad niet actief op de hoogte te brengen van de uitkomsten van het ILT onderzoek, het antwoord van de gemeente en de acties die de gemeente heeft ondernomen? Wat waren uw overwegingen?
Wij zijn benieuwd naar de antwoorden... Wordt vervolgd
- Zie ook:
- VEILIGHEID