h

Hilversum veilig!

28 september 2012

Hilversum veilig!

Afgelopen woensdag besliste de gemeenteraad van Hilversum over aanvullende maatregelen om het uitgaan op de Groest veiliger te maken. Deze maatregelen moeten er voor zorgen dat geweldsincidenten, zoals we de afgelopen maanden gezien hebben, voorkomen worden en dat daders effectiever opgespoord worden. De SP kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de meeste incidenten op de Groest ontstaan door drank, drugs, de wijze waarop wordt omgegaan met het deur- en schenkbeleid en het niet nakomen van afspraken in het horecaconvenant. De heftigheid van de incidenten baart ons zorgen. Duidelijk moet zijn dat dit soort gewelddadigheden niet getolereerd kunnen worden en dat de daders opgespoord en vervolgd moeten worden met alle middelen die beschikbaar zijn. In Hilversum is het leuk vertoeven en dat moet zo blijven. De eerste stappen zijn gezet en duidelijk moet zijn dat er zowel met de gemeente als met de politie en horeca-eigenaren niet valt te sollen. En dat is ons wel wat waard!

Extra maatregelen
Daarom hebben we ingestemd met de maatregelen die voor aankomend half jaar werden voorgesteld

  • 1. Extra politie én particuliere beveiliging, inclusief de inzet van Mystery Guests
  • 2. Strengere handhaving en controle onder andere op deur- en schenkbeleid
  • 3. Intensiever gebruik van bestaande maatregelen. Zowel preventief als repressief
  • 4. Het inventariseren van succesvolle maatregelen in andere gemeenten en een algehele evaluatie in mei 2013
  • 5. Actiever en beter communiceren met en door alle betrokken partijen
  • 6. En we steunden de motie "wakkere ouders" van de VVD en PvdA met betrekking tot het oppakken van jongeren. De strekking van de motie: De ouders van deze jongeren worden als ze zijn opgepakt, ongeacht het tijdstip, gebeld om ze te komen halen op het politiebureau.

 

Ook cameratoezicht 
De SP is in eerste instantie geen voorstander van cameratoezicht. Maar in dit pakket van maatregelen en na de incidenten die we gehad hebben zijn ook wij van mening dat het waardevol kan zijn om (tijdelijk) cameratoezicht in te zetten. Het cameratoezicht helpt bij het opsporen van daders, het in kaart brengen van de situatie ten behoeve van een risicoanalyse en camera´s kunnen de extra ogen van de politie zijn.

Beelden worden live uitgelezen
Maar dan moeten de beelden wel live bekeken worden! Juist dit laatste punt was nog niet geregeld. 
Daarom heeft de SP de burgemeester om de toezegging gevraagd om de beelden op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond/nacht live te laten bekijken. Gelukkig deelde de burgemeester de gedachten van de SP en beloofde hij dat dit zou gebeuren en daarnaast beloofde hij dat dit niet ten koste zou gaan van de politie op straat.

Wat de SP ook voorstelde

  • 1. Speciale aandacht hebben we gevraagd voor hetaangiftebeleid van de politie. De statistieken zeggen dat het aantal aangiftes naar beneden gaat terwijl we om ons heen horen dat mensen niet gemakkelijk aangifte kunnen doen. Kortom het aangiftebeleid van de politie moet laagdrempeliger en beter. De burgemeester vertelde dat hij met de politie gesproken had en dat aangifte doen altijd mogelijk is. Maar daar hebben we als SP nog steeds vraagtekens bij. Hierover moeten we dus nog verder praten
  • 2. De SP stelde voor om niet alleen beveiligers in te zetten maar ook BOA´s (Bijzondere Opsporings Ambtenaren) met aanvullende bevoegdheden zodat zij als “lichtblauwe” brigade een verlengde arm van de politie kunnen zijn. Deze BOA´s moesten wel extra getraind worden op bijvoorbeeld het gebruik van wapenstok en handboeien. Het goede nieuws is dat dit inmiddels gebeurd is.
  • 3. Nieuwe drank-en horecawetgeving maakt noodzakelijk dat wij vanaf januari 2013 de gemeentelijke drank- en horecaverordening aanpassen. Door de nieuwe wetgeving kan de gemeenteraad allerlei extra maatregelen opnemen met betrekking tot onverantwoorde verstrekking van alcohol aan jongeren maar ook over ander zaken. Actie op deze nieuwe wetgeving stond nog niet in de to do list van de burgemeester. We hebben de burgemeester daarom gevraagd urgentie te geven aan een hernieuwde drank- en horecaverordening. Hij beloofde dit te gaan doen.
  • 4. Wij lijken te merken dat de lokale binding en betrokkenheid van het Openbaar Ministerie minder is. We hebben daarom de burgemeester gevraagd om hierover eens een stevig gesprek te voeren in de bestuurlijke driehoek (politie, openbaar ministerie en burgemeester) Deze gedachte leeft niet alleen bij de SP maar bij meer mensen zo blijkt uit dit artikel.
  • 5. Verder heeft de SP gepleit voor structureel extra politieagenten want mede dankzij de vorming van de nationale politie lijken er ook in onze regio minder agenten te zijn.
  • 6. Los van het aanvalsplan voor het horecaconcentratiegebied wil de SP ook een aanvalsplan voor de veiligheid in wijken. We hadden ooit wijkveiligheidsplannen maar die zijn afgeschaft. Dat vond de SP toen niet zo handig en het lijkt ons nu een goed plan om de inzet op wijkveiligheid nieuw leven in te blazen want ook daar moet iets gebeuren. Lees hier een eerdere SP Hilversum publicatie over wijkveiligheid

 

 

U bent hier