h

Geld weggenomen uit budget sociale zaken

9 juni 2012

Geld weggenomen uit budget sociale zaken

De gemeenteraad heeft, op woensdag 6 juni, besloten over een nieuw project, het topsectoren beleid. PvdA Wethouder Rensen en burgemeester Broertjes willen namelijk dat Hilversum investeert om mee te mogen doen in een club die bezig is met innovatieve media projecten en profilering van de topsectoren. De SP is niet perse tegen deelname van Hilversum maar we vinden wel dat dit betaald moet worden uit het daarvoor beoogde potje: het programma economie en media. Helaas besloot de gemeenteraad tot iets anders: het nieuwe beleid wordt betaald uit de pot sociale zaken omdat het schijnbaar niet uit de pot economie en media kon komen. Zonder blikken of blozen wordt er in 2012 170 duizend euro en in 2013 130 duizend euro bij sociale zaken weggesluisd.


sociaal & financieel zwaksten betalen de rekening niet
In het college ( PvdA/VVD/D66) programma, p4, staat: 

“Bij de bezuinigingen mogen de sociaal en financieel zwaksten niet de rekening betalen.”

Maar de landelijke bezuinigingen gaan mogelijk ook ten koste van mensen die dit niet kunnen dragen. Dat was een zorg van een ieder en daarom hadden we als gemeenteraad, bij het opstellen van de begroting 2012, aanvullend budget gereserveerd voor het programma sociale zaken, om de naarste gaten in de sociale boot te repareren.

Maar omdat het lastig was om te bepalen waar de gaten gingen vallen en hoe groot die zouden zij, stelde de SP voor om de NIBUD Minima Effect Rapportage uit te laten voeren. Die rapportage zou duidelijk maken waar het voor wie gaat knellen en geeft aanbevelingen wat de gemeente kan doen om die mensen te helpen.

Na 7 maanden nog geen Minima Effect Rapportage
In oktober 2011 zegde wethouder Rensen toe dat hij de Minima Effect Rapportage ging laten uitvoeren. 7 maanden later is er nog steeds geen rapportage. De wethouder kan dus niet weten hoeveel geld hij uit het potje sociale zaken nodig gaat hebben.
Toch neemt hij maar aan dat er geld overblijft, zodat hij geld kan weghalen om het in het potje economie en media te stoppen. Het lijkt de SP stug dat er geld overblijft, omdat we op sociale zaken structureel geld te kort komen. Tenslotte hadden we daarom juist die extra middelen toegevoegd.

Sociaal & financieel zwakkeren betalen rekening wel
Het is maar net waar je voor kiest. Wat ons betreft zijn de gaten in de boot nog niet gerepareerd en worden er nog steeds sociaal en financieel zwakkeren geraakt. Om dat enigszins te verzachten zullen we geld nodig hebben.

De SP diende daarom een motie in waarin wij voorstellen om het topsectorenbeleid beleid te betalen uit de algemene middelen - zoals het hoort - en niet uit het budget sociale zaken. Alleen de SP, de Christen Unie en Hart voor Hilversum steunden deze motie.

Dat betekent dus dat Groen Links, de PvdA, D66, Leefbaar Hilversum, het CDA en de VVD het prima vinden om geld bedoeld voor de sociaal zwakkeren uit te geven aan wat uiteindelijk neerkomt op de promotie van media stad Hilversum.

Alle bovengenoemde partijen vroegen de wethouder overigens wel wat het topsectorenbeleid ging opleveren. Ze twijfelen zelf of er wel scherpe doelstellingen zijn, hoe groot de kans is dat de gemeente Hilversum gevraagd wordt nog extra bij te storten als er extra projecten starten en van welk geld dan? Geld dat dus bovenop de 170 duizend euro komt. Helemaal comfortabel zijn ze dus niet met hun beslissing.

Sociale bestedingsdoelen
Wij zien het geld wat nu naar het topsectoren beleid gaat liever besteed aan één of meer van de volgende doelen: 

 

Het tegenhouden van de huurverhogingen voor kinderopvangcentra zonder winst oogmerk

Reserveren voor nieuwe uitkeringsgerechtigden

Een ruimhartigere creatieve regeling bijzondere bijstand

Verruiming van de kwijtscheldingsregels gemeentelijke lasten voor bepaalde groepen

Een extra bijdrage aan het jeugdsportfonds

Met de voedselbank in gesprek te gaan om te bespreken hoe de gemeente de voedselbank kan helpen

De tegenvaller sociale zaken bekostigen die voort gaat komen uit het “Lente”akkoord - de aankondiging dat verder moet worden bezuinigd is al binnen!


Een compensatieregeling eigen bijdrage voor GGZ cliënten

 

Er is dus genoeg keuze waar het geld beter aan kan worden besteed. Helaas besliste de gemeenteraad anders, en gaat nu dus 300 duizend euro sociale zaken geld op aan het topsectoren beleid.

 

U bent hier