h

De natuur in brand

2 juni 2012

De natuur in brand

We moeten zuinig zijn op de prachtige natuur in en rondom Hilversum. De SP is het daar helemaal mee eens. Helaas er zijn zaken die onze Gooise natuur bedreigen, zoals natuurbranden. Afgelopen maand nog kreeg de regio Gooi en Vechstreek twee keer een natuurbrandwaarschuwing en dit lijkt steeds vaker voor te komen. De SP vraagt zich af of het risico op natuurbranden wel op het juiste niveau wordt ingeschat.

 

Steeds vaker natuurbrandwaarschuwingen
Natuurlijk hebben we ook een aantal nattere gebieden, maar de natuur om ons heen is vooral bos en heide. Tijdens droge perioden is het inmiddels meer dan eens voorgekomen dat er voor de Gooi en Vechtstreek gewaarschuwd werd voor natuurbranden. Vorige maand gebeurde dat twee keer: code rood (zeer groot gevaar) in de eerste week van mei en code oranje (groot gevaar) in de laatste. Dergelijke natuurbrandwaarschuwingen hebben we in voorgaande jaren vaker gehoord en onze Gooise brandweer heeft voor het blussen van de vele heide om ons heen zelfs speciale heidebrand voertuigen. Begin mei toonde een heidebrand in Laren aan dat dit bepaald geen ver van ons bed show is.

Natuurbrand risico
Wij vragen ons naar aanleiding van de diverse natuurbrandwaarschuwingen in de afgelopen jaren af of het risico op natuurbrand in de Gooi en Vechtstreek hoog genoeg gekwalificeerd wordt in de risico analyse. Naar aanleiding van die risicoanalyse worden namelijk afspraken gemaakt met betrekking tot het bestrijden van de natuurbranden en natuurlijk de daarvoor benodigde brandweermannen. Een te laag ingeschat risico betekent domweg minder materieel en menskracht om de brand te bestrijden.

Mogen beroepsbrandweermannen niet meer uitrukken?
We zijn hier niet zomaar bezorgd over. Wij horen namelijk dat de beroepsbrandweermannen niet meer mogen uitrukken voor natuurbranden, dit wordt overgelaten aan de vrijwilligers. Die vrijwilligers doen natuurlijk ook prima hun werk maar deze keuze heeft wel tot gevolg dat de aanrij en opkomsttijden voor heidebranden langer worden. Daardoor kan er meer branduitbreiding zijn (dus meer schade aan de door ons allen zo gekoesterde natuur). Wij vragen ons af of het klopt dat de beroepsbrandweer niet uitrukt voor natuurbranden, en als dat zo is wat daar de gedachte achter is. We zouden een dergelijke keuze graag met de Raad bespreken. 

Vragen aan de burgemeester
Omdat we zuinig willen zijn op onze natuur en graag willen weten hoe het één en ander zin elkaar steekt hebben we de volgende vragen aan de burgemeester (ook voorzitter van het veiligheidsoverleg Gooi en Vechtreek) voorgelegd:

1. Klopt het dat de beroepsbrandweer niet mag uitrukken naar natuurbranden en dat dit een taak is voor de vrijwillige brandweer?
Kunt het antwoord toelichten.

2. Is de burgemeester het met de SP eens dat we zuinig moeten zijn op onze natuurgebieden en dat we daarom, kijkend naar de ervaringen van afgelopen jaren, de mogelijkheid moeten bekijken om natuurbranden als hoger risico te kwalificeren en de daarbij behorende maatregelen te nemen?
Kunt u het antwoord toelichten.

3. Is de burgemeester bereid om zich, samen met andere gemeenten in de veiligheidsregio, aan de hand van zijn antwoord op de voorgaande vraag nader te bezinnen op de plaats die het risico op natuurbranden moet krijgen in het nog op te stellen risicodekkingsplan van de Gooise brandweer en wellicht verdiend dit onderwerp ook aandacht in het aankomend nieuwe groen beleidsplan ?

 

U bent hier