h

Leegstand sociale huurwoningen

6 maart 2012

Leegstand sociale huurwoningen

In de Gooi- en Eemlander van 3 februari lazen we onderstaand artikel:
Huurders in het Gooi hebben weinig zin om hun woning te kopen. Van de 236 woningen die de corporatie De Alliantie het afgelopen jaar te koop aanbood, werden er maar 21 verkocht aan zittende huurders. Het kabinet wil corporaties juist verplichten 75 procent van het woning bezit te verkopen. Uit een onderzoek van de Alliantie bleek dat de huurders de financiële risico's vaak te groot achten. De Alliantie is niet echt verbaasd door de geringe animo. Sinds de economische crisis moet men meer inspanningen leveren om huurhuizen te verkopen.

Leeg laten staan uit den boze
De SP is geen voorstander van het verplicht verkopen van sociale huurwoningen, dat mag bekend zijn. Het rechtse kabinet is wel voor en brengt waarschijnlijk nog het liefste de voorraad sociale huurwoningen terug tot nul!
Dat dit een onzinnige gedachte is blijkt alleen al uit de vele honderden reacties die iedere week op het handjevol beschikbare sociale huurwoningen binnenkomen. Daar kunnen huizenbezitters met foto's op Funda slechts van dromen. En als dan ook nog blijkt, zoals uit dit artikel, dat een overgroot deel van de huizen niet verkocht wordt, of in ieder geval niet aan de zittende huurders, kunnen we toch wel spreken van falend rechts beleid. Dat is des te erger, omdat een substantieel deel van de onverkochte huizen langdurig leeg blijft staan terwijl er tevergeefs op een koper wordt gewacht. In verschillende wijken in Hilversum zien wij dat sociale huurwoningen te koop staan en verschillende van die huizen leegstaan. Wij hebben een quick-scan gedaan en komen, voor zover dat voor ons vindbaar is, tot tenminste 77 sociale huurwoningen in de verkoop. 

Bedenk iets
De top vijf van wijken waar sociale huurwoningen verkocht worden: Hilversum Noord, Over het Spoor, Riebeeckkwartier en Kerkelanden. Een deel (of misschien wel allemaal) daarvan zal leegstaan en dat is natuurlijk zonde. Zeker als we weten dat er veel mensen zijn die een betaalbaar huis zoeken en dat in Hilversum niet kunnen krijgen. Wij denken dan: Haal ze uit de verkoop en ga ze weer verhuren! En als dat wettelijk niet kan, maak dan op zijn minst een plan voor het gebruik van deze woningen voor zolang als dat ze niet verkocht zijn. Leeg laten staan vinden wij echt uit den boze. Hoe leggen we uit dat er wel meer/beschikbare sociale woningen zijn voor de Hilversummers, maar dat deze voor huurders niet toegankelijk zijn? 

Meer tegenstanders dan voorstanders
Maar niet alleen de SP is tegen de plannen. Ook de de huurdervereniging De Woonbond is tegen. Lees hier hetrapport van de ledenraadpleging van de Woonbond over de verkoop van huurwoningen. De VNG vreest verpaupering door verkoop huurwoningen en ook AEDES, de branchevereniging voor woningcorporaties is kritisch. 

Vragen aan het college
Aangezien de SP benieuwd is hoeveel woningen er nu leeg blijven staan en wat het college hier aan wil doen hebben wij vragen gesteld. 

 Lees: Tientallen huurhuizen leeg in Hilversum 
 Lees: Betaalbare woningen zijn de oplossing

U bent hier