h

Op stage bij de brandweer

29 januari 2012

Op stage bij de brandweer

De SPers Mark en Bianca liepen beiden in december 2011 beiden een 24 uurs stage bij de brandweer Hilversum.
Mark deelt zijn ervaringen met u:


Er gebeurt van alles
Er gebeurt veel bij de brandweer in Nederland en ook in Hilversum. De brandweer is geregionaliseerd. Er wordt flink op de brandweer bezuinigd. En dat heeft gevolgen voor de brandweermannen en – vrouwen en voor de Hilversummers. Een groot aantal brandweerwagens in de regio wordt wegbezuinigd en er wordt gesproken over drastische vermindering van het aantal brandweerlieden dat uitrukt bij een oproep. Mede door de regionalisering zijn de consequenties hiervan onduidelijk. Omdat wij bezorgd zijn over de consequenties voor de Hilversummers én voor de brandweerlieden, heeft de SP fractie hierover vragen gesteld aan de burgemeester. Vragen, beleid en papier zijn best belangrijk. Praktijkervaring is belangrijker. De SP luistert graag naar de professionals die het werk doen. Daarom heeft de SP fractie twee keer een 24-uurswacht meegelopen bij de beroepsbrandweer. Op 10 en 14 december, telkens van 8 uur 's ochtend tot 8 uur 's ochtends. 

Enorme waardering
Na 24 uur meedraaien met de brandweer kan je niet anders dan een enorme waardering hebben voor de inzet en professionaliteit van de brandweermannen en -vrouwen. Zelfs als je geen grote brand meemaakt, is zo'n 24 uurs wacht zwaar. Overdag wordt er gewoon gewerkt, getraind en gesport. Er zijn niet veel momenten dat er stilgezeten wordt. 's Avonds heb je weliswaar vrij, maar moet je als het alarm gaat binnen 40 seconden je brandweerpak- en schoenen aanhebben om op tijd uit te rukken en ter plaatse te zijn. Als het alarm vaak genoeg gaat is er nauwelijks slaap. Het is soms fysiek zwaar werk. En ten slotte is het stressvol werk, met name als er veel gevaar is of als er slachtoffers zijn. En de betaling is, zoals voor zoveel banen die essentieel zijn en waarin we veel van mensen vragen – politie, brandweer, zorg, onderwijs – relatief laag, als je het vergelijkt met zoveel zeer goed betaalde banen in de financiële sector die niet essentieel zijn en waar we vooral last van hebben. 
Tegelijkertijd is het natuurlijk een fantastisch mooi beroep. Het was geen straf om 24 uur te mogen meelopen en in een brandweerauto mee te mogen rijden.

Nuttig
De twee bezoeken waren bovenal nuttig om beter te begrijpen wat brandweerlieden bezighoudt, hoe de brandweerorganisatie in elkaar zit, hoe het praktisch werkt als er een huis in brand staat en wat de keuzes die gemaakt worden bij de uitwerking van de bezuinigingen betekenen voor brandweerlieden, brandweerorganisatie en burgers als er brand is. 

In actie
Mede naar aanleiding van onze werkbezoeken en de recente krantenberichten over onvrede bij de vrijwillige brandweer, heeft de SP fractie een brandbrief gestuurd aan de burgemeester. In de brief vragen we om duidelijkheid te verschaffen over de consequenties die de bezuinigingen hebben, welke keuzes daarin gemaakt zijn en nog gemaakt kunnen worden en wat dat betekent voor de veiligheid van de inwoners en brandweerlieden van Hilversum. 

Update 27 januari 2012
Er is afgelopen weken veel gebeurd in de regio en inmiddels is duidelijk dat de bezuinigingen op de brandweer voorlopig even on hold staan. 
Op 2 februari 2012 overlegt de gemeenteraad van Hilversum met de brandweer en het veiligheidsbestuur. 

 Naar de aktie pagina Brandweer

U bent hier