h

Het vuur van de brandweer

28 januari 2012

Het vuur van de brandweer

Tot enkele weken geleden werd met steun van bijna de hele Hilversumse en regionale politiek aangestuurd op forse bezuinigingen op de brandweer. Waarop precies? Op management of op brandweerwagens en vrijwilligers? Dat hoefden de gemeenteraden niet te weten, als er maar 10% gekort werd. Gelukkig heeft het bestuur (de burgemeesters) van de veiligheidsregio op 27 januari, onder grote druk besloten de bezuinigingen voorlopig en voor een deel, terug te draaien. Drie tankautospuiten mogen blijven maar alle overige bezuinigingen gaan gewoon door. Het veiligheidsbestuur kwam tot deze beslissing, na acties van de brandweervrijwilligers, eenbrandbrief van de SP en kritische krantenartikelen over de bezuinigingen op de brandweer in de regio Gooi en Vechtstreek.

In de hele regio buitelden vervolgens politieke partijen over elkaar heen met betrekking tot de bezuinigingen op de brandweer. Nu worden (eindelijk) ook door anderen dan de SP de goede vragen gesteld: 
"Worden er wel de juiste keuzes gemaakt en door wie dan? Is het niet onverantwoord om op de brandweer en vrijwilligers te korten en brandweerauto's weg te bezuinigen?"  
Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor de huidige situatie? Zijn het de gemeenteraden die, op voordracht van het veiligheidsbestuur, akkoord gingen met de opnemen van de bezuinigingsvoorstellen in hun begrotingen, zonder te weten wat er dan zou worden wegbezuinigd? In Hilversum deden in ieder geval alle partijen behalve de SP dat! 
Heeft het veiligheidsbestuur steekjes laten vallen? Hebben ze zitten slapen en er te gemakkelijk over gedacht? Of is het de brandweertop die de pluchebaantjes beschermt ten koste van de uitrukkende diensten? 
Opmerkelijk is in ieder geval dat de opdracht om te bezuinigen door zowel het veiligheidsbestuur als alle 9 gemeenteraden is vastgesteld zonder dat zij op de hoogte waren van de consequenties.   

SP niet akkoord met blinde bezuiniging 
De SP Hilversum stemde al in juni 2011 tegen de voorgestelde taakstelling van 10% op de veiligheidsregio.
SP Raadslid Joep Meddens zij toen: “Ik vind het niet verstandig om blind een bezuinigingstaakstelling op te leggen. Ik wil van het college weten wat de consequenties zijn die horen bij het besluit om 10% te bezuinigen, voordat ik zo'n besluit neem.” zoals valt te lezen in het verslag van de raadsvergadering   

Het college beloofde dat er in het najaar van 2011 meer duidelijk zou zijn, dat de gemeenteraad op de hoogte gebracht zou worden van de inhoud van de bezuinigingsplannen en dat er nog alle ruimte voor gemeenteraden was om te kunnen besluiten over de brandweer. Maar de beloofde uitleg over wat de bezuinigingen zouden gaan betekenen kwam nooit naar de gemeenteraad...   

Onrust bij de brandweer en SP in Actie 
Eind 2011 verschenen er allerlei berichten. “Negen brandweer voertuigen worden in maart 2012 uit dienst genomen” en “ Afreken cultuur bij de brandweer” Gedoe dus….  En niemand in de gemeenteraad wist wat er precies aan de hand was.
De eerdere belofte van het college om eind 2011 meer duidelijkheid te geven over de inhoud van de bezuinigingen en deze krantenberichten waren voor de SP reden om de burgemeester van Hilversum eenbrandbrief te sturen met het verzoek om uitleg over wat er aan de hand was én het verzoek om geen onomkeerbare besluiten te nemen. Dit onderwerp moest zo snel mogelijk op de agenda van de gemeenteraad! De Burgemeester beloofde de SP (andere partijen maakte zich nog steeds niet druk over de Brandweer)tijdens de raadsvergadering van december 2011, dat er in februari 2012 een bijeenkomst voor het veiligheidsbestuur, de raadsleden en brandweer ging komen.  

  Vrijwilligers
  Vrijwilligers hebben ook bij onze brandweer een hele belangrijke rol. Wat de SP betreft krijgen zij dus ook een belangrijke rol in de medezeggenschap. In de ondernemingsraad en/of in een apart platform. Hun stem moet gehoord worden en meetellen.
Wij zijn niet de enigen die dat vinden:

"Vrijwilligheid is de aorta van de brandweerorganisatie. Dat hoge goed, bij elkaar 22.000 van de 30.000 brandweermensen, moeten we koesteren”. 
Aldus Stephan Wevers, voorzitter van de landelijke brandweer brancheorganisatie in het blad Veiligheidsregio van december 2012


 

Tijdens deze bijeenkomst gaan we het onder andere hebben over het schrappen van de maatregelen en het heroverwegen daarvan. Want dit is weliswaar een voorlopig succes voor de brandweer en de burgers van de regio. Maar de strijd is nog niet gestreden, de plannen zijn uitgesteld, maar zeker nog niet afgesteld! 

Wij zijn benieuwd wie het onderzoek naar de brandweer gaat uitvoeren en hoe. Misschien moet er wel naar de uitgaven van de gehele veiligheidsregio gekeken worden. Daarnaast is het goed om te horen op welke wijze de brandweer aan haar cultuur gaat werken en vragen wij ons af of de bezuinigingen op de vergoedingen van de vrijwilligers ook teruggedraaid worden. Afijn, genoeg vragen en het is van groot belang om met elkaar het goede gesprek te hebben om uiteindelijk tot de juiste keuzes te komen.  

Standpunt SP 
De SP is bijzonder benieuwd hoe de veiligheidsregio en de brandweertop haar besluiten zal kunnen rechtvaardigen. Wat ons betreft is het een goed idee om te bekijken of de regionalisering van 2009 geleid heeft tot efficiënter werken. Het had immers moeten leiden tot kostenbesparing op het gebied van ondersteunende diensten en managementbanen in de hele veiligheidsregio.  

Bezuinigingen mogen wat de SP betreft in ieder geval niet betekenen dat:
Dit ten koste gaat van de kwaliteit van veiligheid en dienstverlening voor inwoners van de regio en brandweermannen; 
Er zonder een fatsoenlijk dekkingsplan voertuigen of ander materieel geschrapt worden; 
De bijdragen en faciliteiten die professionals en vrijwilligers krijgen gekort worden; 
Zonder overleg met belanghebbenden activiteiten en/of diensten worden gestopt of uitbesteed.
  
Wij zien uit naar het overleg van 2 februari om 19.30 in de Raadszaal van Hilversum! 

 Naar de aktie pagina Brandweer

U bent hier