Urgentie voor doorstarters - 2
Urgentie voor doorstarters - 2
Half mei nam de gemeenteraad een amendement aan om mensen in de tijdelijke opvang voor het eerst recht op urgentie voor een huurhuis te geven. Daar kunt u hier meer over lezen.
Eindelijk zouden mensen, die tijdelijk in een crisis/noodopvang of in een Blijf van mijn Lijf-huis verblijven en hun huis hebben moeten opgeven, na hun behandeling recht krijgen op een urgentievergunning. De PvdA-wethouder en de PvdA-fractie waren er tegen, maar de D66-fractie stemde voor! Na jaren was er goed nieuws voor mensen die noodgedwongen in de Vluchtheuvel/Cocon of het Blijf van mijn Lijf-huis verblijven en klaar zijn met behandeling; de zogenaamde doorstarters.
Wethouder Rensen voert het niet uit
Deze urgentie voor doorstarters moest verwerkt worden in het regionale convenant woonruimteverdeling. Wethouder Rensen waagde er 1 gesprekje aan in het regionale Wonen, Welzijn, Zorg-overleg en concludeerde snel dat de regio niet wilde en dat uitvoering niet mogelijk was. In het convenant waren wel enkele uitzonderingen voor Blaricum en Laren opgenomen, maar de wethouder kon of wilde kennelijk geen uitzondering voor Hilversum regelen in dit convenant.
Dus gooide hij het geheel terug over de schutting bij de raad: op 1 juni legde hij een raadsvoorstel aan de raad voor om het amendement ongedaan te maken. Inhoudelijk schoof hij het probleem dat de doorstarters ervaren af naar wethouder van der Want van Welzijn en Zorg.
Na een jaar zou wethouder Rensen nog eens naar de evaluatie kijken. De doorstromers liet hij in de kou staan. Het linkse hart van deze wethouder is kil.
De regio wil wél! | |
Inmiddels zijn vanuit de verschillende gemeenten in de regio vragen bij ons binnengekomen over dit amendement. Diverse partijen willen het ook in hun gemeenteraad aan de orde stellen,omdat ze het een heel goed idee vinden. Daarbij zitten tot onze verrassing ook fracties van de PvdA in andere gemeenten. Dat maakt het verhaal van de wethouder dat "de regio" het niet wil nog veel gekker dan het al is. |
D66 buigt
In de raad hield fractievoorzitter Barend Smit van D66 een gloedvol betoog over het belang van het amendement dat de raad had aangenomen. Ook was hij ontevreden dat uit de gang van zaken maar weer eens bleek dat bij regionale voorstellen de raad van Hilversum te weinig invloed overhoudt. Als er een raadsvoorstel voor ligt, dat regionaal is afgestemd, is het buigen of barsten. Lokale afwijkingen blijken niet meer mogelijk. Zo wordt de zeggenschap van de raad teveel ingeperkt. Daar moesten we het nog maar eens over hebben.
Uiteindelijk stemde D66 er gewoon mee in om het amendement te laten vervallen. D66 buigt voor de regionale afstemming. En ze buigt om de handen vast te houden met coalitie-partijen VVD en PvdA.
De doorstarters zijn de dupe. Zij zitten nog steeds vast in de tijdelijke opvang. Bijvoorbeeld woont daar nu een vrouw met een kindje van 2: ze heeft haar leven weer op de rit en is klaar om uit te stromen. Ze woont er al 7 maanden, maar ze komt niet weg. Ze kan geen betaalbaar huurhuis krijgen. En niemand doet wat. Dit college zeker niet.
Een schande!
- Zie ook:
- WONEN & BOUWEN