h

Schaarse woningen beter verdeeld

11 mei 2011

Schaarse woningen beter verdeeld

Laten we beginnen met onze hoofdboodschap: een beter verdeelsysteem lost de woningnood in Hilversum niet op. De woningnood is hoog: er staan 25.000 mensen ingeschreven, het aantal aangeboden sociale huurwoningen neemt elk kwartaal af en er reageren soms wel 1000 mensen op 1 woning. Er worden elk jaar meer urgentieverklaringen afgegeven. Op dit moment gaat al 20% van de aangeboden woningen naar urgenten. Een belangrijke reden voor deze schaarste is dat corporaties steeds meer huurwoningen verkopen. En de wethouders huisvesting in deze regio vinden dat prima, lijkt het.

Goede verbeteringen
Dit zijn de belangrijkste verbeteringen in het verdeelsysteem:
De inschrijfduur bepaalt wie er het eerst in aanmerking komt voor een huurwoning. Uiteindelijk is dat het meest rechtvaardig: wie het langste wacht, heeft het meeste recht. 

Als je een woning hebt bemachtigd, dan behoud je driekwart van je inschrijfduur. Dat betekent dat weer sneller een hoge zoekwaarde hebt en kunt doorstromen naar een volgende woning. 

Verder komt er een spoedzoekregeling. Maandelijks stelt deze regeling vijf tot tien procent van de vrijkomende huurwoningen beschikbaar voor mensen in het nauw, die elke woning goed vinden. 

Er komt een speciale loting voor jongeren. Een deel van de kleine huurwoningen wordt onder jongeren tot 25 jaar verloot. 

De mensen zonder huis
Elk jaar wonen in deze regio zo'n 450 mensen per jaar tijdelijk niet thuis. Door psychische, financiele, verslavings of relationele problemen wonen ze tijdelijk in een opvang of een begeleid wonen project. Het gaat om instellingen als Symfora, de Vluchtheuvel, het Blijf van mijn Lijf Huis en de Cocon. Je zou denken, dat als ze klaar zijn, kunnen ze een urgentie aanvragen, want ze hebben geen huis. Dat blijkt niet zo te zijn: "zolang je een dak boven je hoofd hebt, ben je niet urgent" is de regel. Als je van buiten de regio komt, kan je je niet inschrijven in woningnet. Het gevolg is dat deze mensen van de regen in de drup zijn beland: ze wonen vaak maanden langer in een instelling dan nodig, omdat ze geen huis kunnen krijgen.
Vooral voor ouders met kinderen leidt dit tot drama's.
De instellingen blijven deels vol met mensen die verder kunnen. Ze moeten dagelijks tientallen keren "nee" verkopen aan nieuwe mensen in noodsituaties. 

Meer rechten voor mensen zonder huis
In de nieuwe Huisvestingwet, die nog steeds niet is vastgesteld, krijgen mensen in de opvang automatisch recht om zich in te schrijven. De SP zal een amendement indienen om dit recht nu al op te nemen in het woningruimteverdeelsysteem. Ze kunnen dan meedoen aan het spoedzoeksysteem. Verder is het van belang dat het zeer beperkte aantal "claimwoningen" voor de instellingen behouden blijft en uitgebreid wordt.
Tot slot willen we dat de raad de "parameters" van het systeem na een jaar kan bijstellen. Als er bijv. 200 gegadigden zijn voor elke spoedzoekwoning, dan is het geen spoed meer en is er een hoger percentage spoedzoekwoningen nodig.

U bent hier