h

Huur op maat - Deel 5

30 maart 2011

Huur op maat - Deel 5

Wij hebben regelmatig laten weten dat we niets zien in Huur op Maat. Het leidt er toe dat er duurdere woningen gebouwd worden en dat de corporaties bepalen hoeveel huur je moet betalen. We zien nu dat het systeem stiekumpjes wordt verlaten. Gooi-en Omstreken deed al nooit mee: zij houden zich bij hun kerntaak; het bouwen en verhuren van sociale woningen. En nu maken Dudok Wonen en de Alliantie terugtrekkende bewegingen.

Dudok Wonen is gestopt
Op www.huuropmaathilversum.nl lezen we opeens dat Dudok Wonen per 1 januari 2011 is gestopt met Huur op Maat. Het staat niet in 1 van de vele persberichten van Dudok Wonen. Het staat niet in de Woonbode. En de wethouder heeft het ons niet gemeld. Informeert men de raad en de Hilversummers alleen als een marketingmanager iets leuks bedacht heeft? 

Alliantie maakt onderscheid
Laatst was er een informatiemarkt van de Alliantie over de nieuwe huurwoningen waar op ingeschreven kan worden in Hilversum-Noord. Daar werd duidelijk dat de Alliantie niet meer alle woningen in Noord (en Oost) aanbiedt onder Huur op Maat. Men biedt nu 'echte' sociale huurwoningen aan (9 eensgezinswoningen en 20 appartementen bij de Ten Boomstraat) en daarnaast vrije sector Huur op Maat-woningen (64 appartementen aan de Erfgooiersstraat). Voor de sociale huurwoningen geldt de maximale inkomensgrens van 33.500 euro bruto. 

Eén keer korting
Op de Huur op Maat-woningen met een huur van 700 tot 805 euro kan iedereen ongeacht zijn inkomen inschrijven. Bij een laag inkomen krijg je korting.(Wel moet je betalen voor een plek in de parkeergarage, dus dat maakt het minder betaalbaar.) Mensen die een sociale huurwoning in Noord achterlaten hebben voorrang. Het werkt 1 keer: 64 mensen uit Noord kunnen doorschuiven naar een mooie nieuwe gelijkvloerse woning. En daarna is het over. Per 1 oktober 2011 loopt de proef met Huur op Maat af en een vervolg lijkt er niet in te zitten. Dan zijn deze 64 appartementen gewone vrije sector woningen: te duur voor de meeste mensen in Noord. 

Ouderen zijn op zoek
Het was heel druk bij de informatiemarkt. Er waren voornamelijk mensen boven de 60. Ze willen graag in Noord blijven en zoeken een levensloopbestendige woning zonder trappen. Ze willen doorstromen uit hun portiekflat of eensgezinswoning. De Alliantie had veel mooie appartementen met lift, maar voor velen toch niet betaalbaar. 

37% heeft gewerkt
Alleen de 20 sociale huurappartementen en 9 eensgezinswoningen worden blijvend betaalbaar aangeboden. Zij vormen de 37% die het vorige college, waar wij ook in zaten, afgesproken had bij het bouwplan Ten Boomstraat. De corporatie heeft korting gekregen van de gemeente op de grond en daarom moeten deze woningen 50 jaar lang sociaal worden verhuurd. Dat zijn tenminste afspraken die werken! 

 Lees deel 1 van deze serie 
 Lees deel 2 van deze serie 
 Lees deel 3 van deze serie 
 Lees deel 4 van deze serie

U bent hier