h

zes miljoen verspild aan marktplein

8 februari 2011

zes miljoen verspild aan marktplein

Afgelopen woensdag heeft de gemeenteraad een besluit genomen over het voortijdig afsluiten van grondexploitaties, zeg maar bouwplannen.
Twee bouwplannen werden met name besproken door de raad: de Zuiderkerk en het Langgewenst (het marktplein).

Zuiderkerk
Eerder berichtten we al dat er in de afgelopen jaren voor maar liefst 1,9 miljoen geld gestoken is in het ontwikkelen van plannen voor de "herontwikkeling" van de Zuiderkerk. De kerk zou gesloopt worden en er zouden een parkeergarage, een ondergrondse supermarkt en woningen komen. Na jaren kosten gemaakt te hebben om uit te puzzelen hoe dit allemaal op dit kleine stukje grond geperst kon worden, maakte de gemeente deze week bekend dat men samen met Alliantie Ontwikkeling de handdoek in de ring gooit. Er is veel geld besteed bij beide partijen, zonder enig resultaat. We zijn blij dat er nu serieus verkend wordt of de Zuiderkerk aan het kerkgenootschap Thousand Hills verkocht kan worden.
Mocht dat niet lukken, dan zijn alle opties weer open, schrijft de gemeente. De wethouder wilde woensdag geen toezegging doen, dat als de kerk verkocht wordt, er als voorwaarde opgenomen zou worden dat de kerk moest blijven staan. Dus we houden nog steeds ons hart vast. 

Marktplein
Voor het marktplein (Langgewenst) worden ook al jarenlang plannen ontwikkeld. Er zijn alleen wat oude huisjes gesloopt en daar is een tijdelijke parkeerplaats voor aangelegd. Verder is er nog niets gerealiseerd! Uit het raadsbesluit wordt duidelijk dat wat deze plannenmakerij gekost heeft: 6,7 miljoen!
Het ergste is dat er geen einde aan komt. PvdA-wethouder Rensen is van plan om binnenkort extra geld te vragen aan de raad om gewoon verder te gaan waar hij gebleven was. Hij wil graag een parkeergarage, een ondergrondse supermarkt, een bioscoop en een grote winkel allemaal boven op elkaar realiseren. In een jaar tijd heeft hij geen vooruitgang geboekt op dit plan, geeft hij toe. Maar hij geeft niet op. Hij gaat voor de zoveelste keer onderzoeken of de parkeergarage financieel haalbaar is. Zelfs al ligt deze vlak naast de half leegstaande garage Silverpoint. 

De grote verdwijntruuk
De SP heeft dit raadsbesluit om enkele grondexploitaties voortijdig af te sluiten 'de grote verdwijntruuk' genoemd. Het lijkt alsof het college een punt achter de plannen zet, maar volgend jaar zullen we zien welke personeelskosten, onderzoekskosten en rentekosten allemaal door blijven lopen.
Op van alles gaat bezuinigd worden in de komende jaren, maar geld "investeren" in onhaalbare plannen gaat gewoon door bij dit rechtse college.

U bent hier