Zuiderkerk blijft staan
Zuiderkerk blijft staan
Er is goed nieuws voor de honderden leden van de vereniging Behoud Zuiderkerk: de Zuiderkerk blijft staan! Ook de buurtbewoners en de huidige gebruikers, de internationale kerk HICC, zullen hier blij mee zijn.
Het megalomane plan om de kerk te slopen en er een ondergrondse AH met parkeergarage te bouwen met woningen er bovenop is van de baan. Het college heeft besloten dit plan te stoppen en de grondexploitatie te sluiten.
Deze maand zal de raad eerst in een besloten discussie over de grondexploitaties praten en in februari zal ze stemmen over het openbare raadsvoorstel, waarbij ook besloten wordt over de financiële consequenties van het afsluiten van de grondexploitatie Zuiderkerk.
GEHEIM | |
De behandeling van de grondexploitaties is altijd in het geheim om te voorkomen dat bijvoorbeeld projectontwikkelaars te veel te weten komen over de gemeentelijke plannen. Dat is logisch, maar er is altijd een risico dat er dingen geheim worden gehouden die best openbaar kunnen zijn. En daar houden we bij de SP niet van. Daarom hebben wij na ontvangst van de geheime stukken op het raadhuis geinformeerd of delen daar van toch niet openbaar hoorden en konden te zijn. En dat bleek na enig mailverkeer het geval. Dit is één van de onderwerpen die nog geheim leken, maar toch openbaar blijken te zijn. UPDATE Een aantal partijen in de raad hebben de Burgemeester gevraagd een onderzoek in te stellen naar mogelijke schending van de geheimhouding door de SP. Dat is merkwaardig, omdat de wethouder al eerder heeft laten weten dat de gebruikte informatie openbaar is. Dat hebben wij dan ook weer aan de Burgemeester laten weten. Hier kunt u al die brieven lezen. |
Jarenlange plannenmakerij
Na de aanschaf van de kerk in 1995 hebben achtereenvolgende PvdA-wethouders "de meest fantastische" ontwerpen laten maken voor de grote bouwopgave op dit kleine stukje grond.
Toen de SP in 2006 ging deelnemen aan het college, leek het bouwplan een voldongen feit. Er lag een getekend contract. Dat kon alleen verbroken worden tegen hoge schadeclaims.
Wethouder Ben Hammer ontwikkelde met de Alliantie het volgende plan: de buitenmuren van de Zuiderkerk zouden blijven staan, met aan de buitenkant woningen er tegenaan gebouwd en aan de binnenkant een open ruimte met roltrappen naar beneden naar de supermarkt. De toren zou ook blijven staan.
Na Ben Hammer ging de PvdA-wethouder Helma Ketelaar er mee aan de slag. De buitenmuren sneuvelden: het was te duur en te ingewikkeld om ze te laten staan. Vervolgens was het nog maar de vraag of de toren zou blijven staan: terwijl men de parkeergarage zou graven, was er een grote kans dat hij om zou vallen. (Dat was een risico waar men geen rekening had gehouden.) Dus is er nog even bedacht dat de toren afgebroken zou worden en opnieuw herbouwd. Ook zo'n duur grapje. Daarna nam wethouder Jan Rensen de portefeuille over. Hij zou er eens helemaal opnieuw naar kijken en het behoud van enig deel van de kerk was niet meer zo heilig.
En nu stelt het nieuwe college voor er maar helemaal mee te stoppen. Het is zeker mooi geweest. Dus nu kan men opeens zomaar van het contract af? Of komen er nog addertjes onder het gras vandaan? We zullen de wethouder ernaar vragen.
1,9 miljoen verspild
Uit het raadsvoorstel voor de afsluiting van het plan Zuiderkerk blijkt hoeveel geld er in al die plannenmakerij is gaan zitten:
- De kerk is aangeschaft in 1995 voor 1,27 miljoen. Ondertussen staat de kerk er slechter bij en is de taxatiewaarde nog maar 740.000 euro. Het verschil van 532.000 euro moet als verlies worden afgeboekt in de jaarrekening van 2010.
- Daarnaast is er nog een boekwaarde op het plan van 1.354.000 euro. Dit betekent dat er 1,35 miljoen is besteed aan plannen voor de Zuiderkerk! Hier zijn architecten en projectleiders van betaald en onderzoeken voor uitgevoerd. Dit werk gaat nu allemaal de prullebak in. Er is veel geld uitgegeven, waar we nu niets voor terugkrijgen. Hadden we dit geld maar in het onderhoud van de Zuiderkerk gestoken. Dan had ie er nu prachtig bij gestaan!
De SP heeft altijd begrepen dat het contract niet verbroken kon worden, behalve tegen hoge kosten. Daarom hebben we ons niet verzet tegen de Zuiderkerk. We hebben wel aanvullende eisen gesteld aan het verkeerscirculatieplan. Deze eisen waren ook nog steeds niet ingevuld.
Plan echt afsluiten
Wij zouden nu graag zien dat de kerk voor een schappelijke prijs aan HICC of de buurtvereniging wordt overgedragen, samen met een beperkte subsidie voor gemeentelijke monumenten. Dan kunnen we dit hoofdpijndossier definitief achter ons laten.
Het laatste wat we willen is dat deze kerk met een nu lagere taxatiewaarde in de boeken blijft staan. Een volgende PvdA-wethouder zou dan eens op het idee kunnen komen om tegen die lagere boekwaarde eens een mooi plannetje te verzinnen. En dan wordt er zomaar weer een miljoen aan 'fantastische' ontwerpen verspild.
- Zie ook:
- WONEN & BOUWEN