h

Op afroep (Gladheidschaos)

15 januari 2011

Op afroep (Gladheidschaos)

De belangrijkste reden waarom Hilversum veranderde in een ijspaleis, is dat het zout op was.
Afgelopen woensdag besprak de gemeenteraad met Wethouder van Osch hoe dit kwam. Wethouder van Osch vertelde dat hij voordat de winter aanbrak zout bij de leverancier 'op afroep had besteld'. Tijdens de vergadering bleek dat er twee soorten 'op afroep' zijn.

Bij de eerste soort, die voor de winter begon aan de orde was, geeft de gemeente een prognose aan de leverancier door en als het weer heftig wordt plaatst de gemeente pas zijn kooporder en levert de leverancier 'op afroep'.
In de brieven van Wethouder van Osch wekte hij de indruk dat de leverancier onbetrouwbaar was in zijn levering. Dat bleek dus anders te liggen: het zout was nog niet gekocht en betaald. Er lag slechts een reserveringsverzoek. Er waren geen gegarandeerde afspraken. Er blijkt ook nog een tweede vorm van 'op afroep bestellen' mogelijk te zijn. Je bestelt en betaalt zout en vraagt de leverancier dat voor je op te slaan, bijv. in een loods in Rotterdam, waar de zoutschepen binnenkomen. Als je lokale zoutopslag dan leeg raakt, bestel je het zout 'op afroep'. Dan komt het ook, want het is voor jou.
Gelukkig is er nu voor de rest van de winter zout 'op afroep besteld' volgens de tweede variant. Het is betaald en ligt er voor ons. Nu kan het wel: genoeg zout om de winter door te komen. Want tja, zo gaat dat: als het kalf verdronken is, dempt men de put.

 

  Eigen schuld
  Tijdens de raadsvergadering van 12 januari liet de wethouder ook nog weten dat inwoners en ondernemers zelf ook wel wat meer hadden mogen doen. Dat vonden wij eerlijk gezegd behoorlijk ongepast in het licht van de puinhoop die het op de Hilversumse wegen was.
De wethouder heeft, nadat de gehele raad daarom heeft gevraagd, wel beloofd om nog voor de zomer met een evaluatie én voorstellen voor volgend jaar te komen. Daarin wordt dan ook uitdrukkelijk ingegaan op de blunders van dit jaar. Het laatste woord is wat ons betreft nog niet gesproken over deze kwestie. In ieder geval moet herhaling worden voorkomen.


 

 Lees eerder artikel over deze kwestie
 Lees het gladheidbestrijdingsplan van de gemeente
 Lees brief van wethouder: Zout is op.
 Lees de tweede brief van de wethouder. 
 Lees de 3e brief: Wethouder neemt regie over van SBS.

U bent hier