h

De SS Zonnestraal [4]

9 december 2010

De SS Zonnestraal [4]

Vandaag, donderdag 9 december, wordt op Landgoed Zonnestraal een nieuw boek gepresenteerd: 'Sanatorium Zonnestraal, geschiedenis en restauratie van een modern monument.'. Een keur van monumentenkenners en architecten zal ingaan op de enorme opgave om Landgoed Zonnestraal te restaureren. En eerlijk is eerlijk, Zonnestraal is prachtig gerestaureerd. Een monument om trots op te zijn. Maar ik vraag me af: Zullen ze ook het hebben over hoeveel geld dit kost? En zeggen ze dan ook door wie het betaald wordt?

Het landgoed is in eigendom van Landgoed Zonnestraal B.V., een volledige dochter van woningbouwcorporatie de Alliantie. In 2007 is het landgoed Zonnestraal gekocht voor 6,3 miljoen euro. In 2008 is de buitenkant van het Dresselhuyspaviljoen gerestaureerd: dit kostte nog eens 3 miljoen eigen geld. Uit het jaarverslag van de Alliantie blijkt dat zij eind 2009 al 10 miljoen had geleend aan Landgoed Zonnestraal B.V. En dit bedrag zal nog stijgen: in de komende tijd zal de binnenkant van het Dresselhuyspaviljoen gerestaureerd worden. Over het terugbetalen van die 10 miljoen is niets afgesproken en er wordt nauwelijks rente gerekend. Aardig van de Alliantie zou je denken. Maar van wie is dat geld eigenlijk? Is dat niet gewoon opgebracht door de huurders van de woningen van de Alliantie? Zouden die het goed vinden dat hun geld op die manier wordt uitgegeven? 

Het is een schande dat een woningcorporatie investeert in dit soort prestige-projecten in plaats van in nieuwe betaalbare woningen of in renovatie en het energiezuinig maken van bestaande woningen. Mooi weer spelen met dit monumentale pand komt nu neer op pochen over de rug van de huurders in deze regio! 

We schreven al enige malen eerder over deze kwestie:
 Lees deel 1 van deze serie 
 Lees deel 2 van deze serie 
 Lees deel 3 van deze serie

U bent hier