h

Dossier Entrada: Belofte maakt schuld

26 november 2010

Dossier Entrada: Belofte maakt schuld

Afgelopen woensdag, 24 november, hebben we het college in de raadsvergadering om zogenaamde 'nadere inlichtingen' gevraagd met betrekking tot de veel te hoge prijzen van woningen in het Entrada plan. De eerdere schriftelijke antwoorden van het college riepen namelijk meer vragen op dan dat ze beantwoorde.

Het belangrijkste was voor ons wat de wethouder had geschreven onder het kopje 'De toezegging'. Daar stond dat de prijs van de woning moest worden bekeken zonder de grondprijs, zonder de verplichte parkeerplaats en zonder de servicekosten. We schreven er hier al over. 

Wij hebben de wethouder gevraagd waarom hij dat vindt. Er is nergens afgesproken dat we dat zo doen, andere gemeenten doen het ook niet zo en, nog belangrijker het is natuurlijk de grootst mogelijke flauwekul. Je kunt de woning niet krijgen als je niet ook betaald voor de grond. En ook de parkeerplaats moet je verplicht kopen. Dan horen die bedragen dus gewoon bij de prijs voor het huis te worden opgeteld. Als je dat doet, worden die woningen gewoon veel te duur voor mensen waarvan de SP denkt dat we in Hilversum nu eindelijk eens moeten bouwen. Daar komt nog bij dat de wethouder het in niet mis te verstane woorden aan de gemeenteraad heeft beloofd. "Er komen 37% betaalbare woningen, daar kunt u mij op afrekenen" 

Er was en is geen misverstand over wat betaalbare woningen zijn. Dat is de wethouder met ons eens. De maximale woningprijs zou 210.000 euro moeten zijn. Hier kunt u lezen dat dat dus niet zo is. De wethouder hield gewoon vol dat je de prijs moest berekenen zonder grond en zonder parkeerplaats. Waarom hij dat vond, en op basis van welke afspraak, dat kon hij niet uitleggen. 

Wij vinden dat de wethouder Rensen daarmee een belangrijke belofte aan de gemeenteraad niet is nagekomen. Juist die beloofde maximale koopprijs van 210.000 euro heeft er voor gezorgd dat de gemeenteraad met het plan heeft ingestemd. Voor duurdere woningen was geen meerderheid te vinden. De wethouder haalt nu gewoon een truukje uit om toch duurdere woningen te bouwen. Leuk voor de projectontwikkelaar, maar Hilversummers met wat minder inkomen moeten nu nog langer wachten op een woning. 

De SP is daar zeer boos over. Vandaar dat wij ook niet opgeven. Na afloop van het debatje afgelopen woensdag bleek dat er veel fracties zijn, zowel oppositie als coalitie, die tot de ontdekking kwamen dat er hier toch wel iets heel geks aan de hand is. Nogal wat raadsleden vroegen ons om meer uitleg over deze kwestie. Dat zullen we gaan doen. Wij gaan raadsleden door middel van een helder stuk informeren over deze zaak en zullen het dan opnieuw in de gemeenteraad aan de orde stellen. Een wethouder hoort zijn belofte aan de raad immers gewoon na te komen. 

Lees het komplete dossier: 
 Entrada 4 - Belofte maakt schuld 
 Entrada 3 - Gerommel met erfpacht 
 Entrada 2 - Grondprijs rekenen we niet mee 
 Entrada 1 - Betaalbaar wonen 
 Lees de schriftelijke vragen... 
 Lees de antwoorden... 
 Lees ons verzoek om nadere inlichtingen...

U bent hier