h

Burgerparticipatie Oosterspoorplein

7 september 2010

Burgerparticipatie Oosterspoorplein

Als je op het nieuwe perron staat, waar de intercity naar Amsterdam vertrekt, of je komt uit de fietstunnel fietsen, dan kijk je uit over het Oosterspoorplein. Een halve kom van gele steentjes waar niet zoveel gebeurt. Daarachter zie je een blok van winkels met woningen erboven. Er zit een telefoonwinkel, een shoarma-zaak, een café/coffeeshop op het ene hoekje en eetcafe 't Spoor op de andere hoek.
Het ziet er nogal rommelig uit. Gaat men dit opknappen? Komen er nieuwe winkels in de leegstaande ruimten? Wat zal er gaan gebeuren?

Begin juli behandelde de gemeenteraad het ontwerpbestemmingsplan Wijk Over 't Spoor. In de Nota voor de Discussie staat dat de bestaande situatie opgenomen is in het bestemmingsplan. Alleen enkele ISV-ontwikkellocaties worden opgenomen en die worden met naam en toenaam genoemd. Echter geen woord over het driehoekje winkels met woningen erboven, begrensd door het Oosterspoorplein, de Larenseweg en de Kleine Drift. Bij bestudering van de plankaarten, blijken er echter wel degelijk ideeën te bestaan over dit blokje winkels en woningen. Als de raad dit bestemmingsplan definitief vast stelt, dan heeft het college plotseling de bevoegdheid om dit blokje anders te bestemmen. Daarbij worden de volgende voorwaarden vastgelegd: 
- het hele blokje moet in 1 keer anders bestemd worden (dit kan alleen bij sloop/nieuwbouw)
- het nieuwe blok moet 2 meter verder vanaf de Larenseweg komen, zodat de weg breder wordt
- de bebouwing mag hoger worden. Het was nu max. 9 meter en wordt max. 16 meter.
- de bestemming mag zijn Gemengd 1 en Verkeer. Gemengd 1 wil zeggen winkels,dienstverlening en horeca, waarbij op de verdiepingen wordt gewoond. 

In de tekst van het bestemmingsplan staat in artikel 26: "de bebouwing, gelegen tussen Oosterspoorplein, Zuiderweg en Larenseweg, mag gewijzigd worden, zodat het totale gebied herontwikkeld kan worden."
Wat zijn er dan precies voor plannen met dit blokje? En waarom vertelt het college dit niet? In een bijzin vertelde wethouder Jan Rensen vorige week woensdag aan de raad, dat een groot deel van de panden in dit blokje in bezit is van Dudok Wonen. "Dudok Wonen wil hier iets.", zei hij. Is dit nu het niveau waarop de raad geinformeerd wordt? Waarom worden de plannen van het college en/of Dudok Wonen niet uiteengezet in de nota voor de raad? 
Afgelopen week kwamen we erachter dat ook de winkeliers in dit blokje nog van niets weten. Zij zijn niet geinformeerd over de plannen van het college of van Dudok Wonen. Een enkeling heeft wel de nota voor de raad gelezen en geconstateerd dat er niets voor hun in stond. Nou, dus wel, hebben we ze inmiddels uitgelegd.

Is dit nu burgerparticipatie? De betrokkenen weten van niets. Ze worden niet uitgenodigd voor inspraak. Ze moeten zelf maar de technische bijlagen doorgronden.
Hoe anders gaat dit bij het bestemmingsplan voor de ecodukten over de Utrechtseweg: in een ruime straal rond dit gebied zijn brieven verspreid om de bewoners te attenderen op de plannen en de mogelijkheid tot het indienen van zienswijzen. Waarom gebeurt het daar wel?

Iedereen die het bestemmingsplan Over 't Spoor wil bekijken, kan terecht op www.ruimtelijkeplannen.nl. Klik door naar de wijk Over 't Spoor, of vul het planid-nummer in: NL.IMRO.0402.07bp00overtspoor-on02. Het bestemmingsplan ligt ook op het stadskantoor ter inzage. Zienswijzen kunnen nog ingediend worden tot 16 september bij de gemeente. 
Als u vraagt wat de plannen zijn bij het Oosterspoorplein, krijgt u misschien wel antwoord!

U bent hier