h

Alle kinderen onder dak in Hilversum Oost

7 september 2010

Alle kinderen onder dak in Hilversum Oost

Vorige week woensdag werd de geheel verbouwde vleugel van de Philipsschool geopend. Er zit nu een geweldig 'kindercentrum' in: een nieuwe dependance van de Lorentzschool, de nieuwe naschoolse opvang Einstein en de nieuwe peuterspeelzaal Steintje.

Als oud-wethouder was ik ook uitgenodigd. Dit was namelijk een lastig project, dat ik samen met de Erik Boog en de ambtenaren erdoorheen gesleurd heb. Volgens de strikte regels van de onderwijshuisvesting moest de Lorentzschool eigenlijk genoegen nemen met de kleine dependence die ze al hadden. De ouders en de leerkrachten waren echter zeer ontevreden met de beperkte ruimte en de onveilige omgeving. En er was een dikke kans, dat, als er nog meer kinderen in deze vernieuwende wijk kwamen wonen, er alsnog uitbreiding nodig was. 

Verder speelde mee dat er te kort plaatsen waren voor naschoolse opvang in de Hilversum-Oost. Stichting Kinderopvang Hilversum drong aan op uitbreiding. Ook de ouders roerden zich: ze richtten een speciale oudervereniging op en maakten gebruik van inspreektijd bij de gemeenteraad om hun punt kracht bij te zetten. 

Al zo'n 2 jaar daarvoor had D66-raadslid Barend Smit geopperd dat al deze problemen opgelost konden worden door een vleugel van de voormalige Philips bedrijfsschool, in de buurt van de Anthony Fokkerweg, in te zetten.
Dit was een goed idee. Alleen de uitwerking had heel wat voeten in de aarde! Overleg met de projectontwikkelaar, die er vlak naast woningen en bedrijfsruimten wil realiseren. Afstemming met de buurt over hoe eventuele overlast in de wijk voorkomen kon worden. Extra geld zoeken, want dit idee zat niet in de onderwijshuisvestingsplanning. Overleg tussen school, kinderopvang en bouwkundigen over de inrichting. En dat onder tijdsdruk, want de nood was hoog. 

En nu staat het daar en het is zo mooi! Aan de ene kant van de gang zijn de lokalen voor de naschoolse opvang en aan de andere kant de lokalen voor de onderbouw van de basisschool. Mooie kleuren en neutrale houten meubelen. Nieuwe spullen om mee te spelen. De school en de kinderopvang zijn echt samen gaan werken. Ze delen het atelier, zeg maar knutsellokaal en het speel/gymlokaal. En sommige lokalen zijn 's ochtends voor de peuterspeelzaal of voor de jongste basisschoolgroep en 's middags voor de kinderopvang. Kijk, dat is nou slim samen doen met zo veel mogelijk ruimte. 

Bij de opening vertelde mevrouw Wittebol, de directeur van de kinderopvang, dat de hele wachtlijst voor naschoolse opvang nu is weggewerkt! De oudervereniging heeft zichzelf zelfs opgeheven. Heel fijn, dat alle kinderen een plek hebben en de ouders rustig naar hun werk kunnen. 

Ik heb nog een babbeltje gemaakt met de buurtbewoners, die ook blij waren dat ze hier aan hadden kunnen bijdragen. Een trotse oud-wethouder stapte toen weer op haar fiets.

U bent hier