h

Asbest in de Meent

17 augustus 2010

Asbest in de Meent

In een aantal woningen in de Hilversumse Meent is asbest aangetroffen. Dat kwam aan het licht tijdens een steekproef die werd uitgevoerd vanwege het feit dat bij een aantal woningen van Corporatie Gooi en omstreken de cv ketels vervangen moeten worden.

Tot zo'n 25 jaar geleden werd asbest vaak gebruikt, zeker op plekken waar (brand)isolatie nodig was. Het gebruik van asbest is sinds geruime tijd verboden vanwege de kankerverwekkende eigenschappen van het materiaal. In dat licht is het geen enorme verrassing dat er in de Hilversumse Meent asbest is gevonden. Wel opvallend is dat het op een manier is aangebracht die niet vaak werd gebruikt en die naar we nu weten ook zeer risicovol is. Het gaat om niet hechtgebonden asbest, zeg maar asbest dat bijna uit zichzelf stuift, ook als je er niet aankomt. En juist dat stuiven is gevaarlijk. Asbestvezels in de lucht geven een flink verhoogd risico op het krijgen van longkanker. Nog maar kort geleden (vorig jaar) is ontdekt dat het risico wel eens 10 keer hoger kan zijn dan we al dachten. Geen spul om onvoorzichtig mee om te springen dus.

  Update
  19-8-2010. De wethouder liet ons vandaag in een telefoongesprek weten dat hij in overleg met de GGD en de woning corporatie heeft besloten om bewoners van ruim 100 woningen in de Hilversumse Meent per brief te informeren over de mogelijke gezondheidsrisico's van de asbestvondst in een aantal woningen. Naar aanleiding van ons stukje zal dat niet beperkt blijven tot huurwoningen, ook 40 bewoners van de door de corporatie in het recente verleden verkochte woningen krijgen die brief in de bus. In totaal lijkt het te gaan om ruim 100 woningen.
De corporatie zal de bewoners ook nog verder informeren over de opruim werkzaamheden.

We wachten af welk maatregelen de wethouder verder neemt, want er moet natuurlijk nog wel meer gebeuren.


 

En dat doet Gooi en Omstreken dan ook niet. Ze hebben onmiddellijk maatregelen genomen om de zolders waar het asbest in de lucht is gevonden luchtdicht af te sluiten en in andere woningen de bewoners te laten weten dat ze de zolder voorlopig niet moeten gebruiken. Vandaag hebben ze overleg met de gemeente (dat is bij het verwijderen van dit soort asbest verplicht) over hoe en wanneer het asbest kan worden verwijderd. 

Op zich allemaal prima, maar er zijn een paar dingen waar volgens ons extra aandacht aan moet worden geschonken. Zo zijn de bewoners tot nu toe niet of nauwelijks geïnformeerd over de gezondheidsrisico's die ze de afgelopen jaren wellicht hebben gelopen en hoe het nu zit met de risico's voor hun zelf of de omgeving. Dat moet wat ons betreft nu snel gebeuren. Bewoners moeten uitgebreid worden geïnformeerd door woningcorporatie en gemeente zodat er geen twijfel blijft bestaan over de risico's. Ook belangrijk is de vraag hoe het nu verder moet met de vervanging van de ketels. Wat ons betreft maakt deze vondst duidelijk dat er een grote kans is op asbest en asbestvervuiling in alle woningen die in de periode zijn gebouwd. Er moet wat ons betreft in iedere woning die in die periode is gebouwd een asbestinventarisatie inclusief luchtmeting worden uitgevoerd. Ieder keer als zo'n meting uitwijst dat er niet-hechtgebonden asbest aanwezig is moet de gemeente zijn bevoegdheid (zoals vastgelegd in de woningwet, het bouwbesluit en het asbestbesluit) gebruiken om de corporatie dwingend voor te schrijven dat dat asbest direct verwijderd moet worden. Bewoners die in de afgelopen jaren en woning van de corporatie gekocht hebben waarvan het vermoeden bestaat dat ook daar asbest aanwezig is, moeten daarover worden geïnformeerd en ook daar moet worden uitgelegd of en welke risico's er zijn. 

We willen uiteraard geen onnodige paniek veroorzaken, maar feit is wel dat juist bruin asbest in niet-hechtgebonden toestand, en daar gaat het hier om, tot de gevaarlijkste soort behoort. De gemeente heeft wat ons betreft dan ook de verantwoordelijkheid om zonder uitstel maatregelen te nemen om dit risico op te heffen. 

 Lees de folder over asbest van het ministerie

U bent hier