h

Langgewenst, nu of nooit!

29 juni 2010

Langgewenst, nu of nooit!

Wethouder Rensen heeft de raad uitgenodigd om a.s. woensdag 30 juni de plannen voor de nieuwe bioscoop te aanschouwen. Tot nu toe dringt de wethouder aan op het mega-plan van een supermarkt, een parkeergarage, een Mediamarkt, een bioscoop en woningen op het Langgewenst. Hier zetten we op een rijtje welke mogelijkheden er nog meer zijn.

Wethouder Rensen beschikt over een aanstekelijk enthousiasme. Zo heeft hij in de afgelopen jaren de raad ervan overtuigd dat het zwembad opgeknapt moest worden. Er moest extra geld vrijgemaakt worden, want het was "nu of nooit". Ook het opnieuw inrichten van sportvelden en het inzetten van extra geld voor kunstgrasvelden kon geen uitstel meer lijden, zo overtuigde hij ons. Recent heeft hij in de college-onderhandelingen de coalitiepartners ervan overtuigd, dat het "nu of nooit" is voor het actieplan voor de Media. Zelfs zonder dat er geld voor is. Er zal voor bezuinigd worden op andere zaken. 

In februari van dit jaar heeft hij het wensbeeld van het mega-plan voor het Langgewenst door de raad gekregen. Bijna alle partijen willen graag een parkeergarage onder het Langgewenst. En als dat betekent dat er een Mediamarkt, een supermarkt en bioscoop op elkaar gestapeld moeten komen, dan moet dat maar.
Op dat moment heeft de wethouder echter nog geen enkele financiele doorrekening van dit plan aan de raad gegeven. En de raad vond het ook niet nodig om die te hebben: instemmen met een wens was genoeg en het lijkt nog onschuldig. Maar dat is het niet. Wethouder Rensen is verder gegaan met het plan en uit de technische vragen bij de jaarrekening blijkt dat hij een verkoopprijs met de bioscoop overeengekomen is. En hij is nu bezig met het opstellen van een overeenkomst. Ook is hij met zijn ambtenaren bezig om de exploitatie van de parkeergarage te berekenen. De wethouder zei onlangs dat de parkeergarage misschien niet helemaal kostendekkend zal zijn en dat de raad dan maar moet kiezen om te investeren in de parkeergarage aangezien dat zo'n belangrijke voorziening is. De raad zal binnenkort een keuze voorgelegd krijgen tussen een variant met een parkeergarage en eentje zonder. En je voelt het al aan komen: daar ligt een vlammend betoog van "nu of nooit" bij.
Maar bij de parkeergarage is het geen kwestie van 'even doorbijten'. Mocht de parkeergarage niet kostendekkend zijn, dan gaat het om veel geld, elk jaar weer! 

Er zijn ook nog andere mogelijkheden voor het Langgewenst. In november 2008 heeft de raad ingestemd met een voorzichtiger plan: op het Paardenplein bouwen we woningen en de bioscoop bouwt al of niet op zijn huidige grond een nieuwe bioscoop. Erg snel kwam de wethouder tot de conclusie dat dat besluit niet uitvoerbaar was: de woningen zouden niet te verkopen/verhuren zijn. Ook nu houdt hij dat vol. En dat terwijl hij een klein eindje verderop 3 woontorens en 1 hoge toren met woningen gaat bouwen.

Wat is dan het verschil met de woningen op het Langgewenst? De parkeeroplossing. Bij de torens op het stationsgebied Noord en Zuid komt er een kleine parkeergarage of staan de auto's op de begane grond verdieping. Dat scheelt een dure parkeergarage. Als we de woningen op het Langgewenst ook zonder parkeergarage kunnen bouwen, dan zijn ze prima haalbaar. En er is een eenvoudige manier om dat te doen: de nieuwe bewoners kunnen een parkeerplek huren in de Silverpointgarage, daar vlakbij. Dat is overigens geen nieuwe gedachte, want dat gebeurt ook met de woonflat die nu recht tegenover het station staat. Er er staan nog steeds veel plekken leeg in die garage. 

De bioscoopeigenaar zal woensdag zijn architect laten presenteren hoe de bioscoop op het Paardenplen eruit gaat zien, waarbij de auto's op maaiveld staan en de bioscoop 'op palen' erboven. Op het eerste gezicht lijkt zo'n grote bioscoop in de punt van de Paardenplein een mooiere oplossing dan midden op het plein (maar we wachten even de presentatie van de architect af). In ieder geval is het een realistische oplossing. Als we deze variant, zeg variant Realistisch, uitbreiden met het opknappen van het marktplein en het bouwen van woningen zonder parkeergarage op de huidige plek van de bioscoop, dan hebben we een heel haalbaar plan te pakken. Geen mega-ontwikkeling, geen complexe onderhandeling met meerdere partijen, geen gebouw met teveel functies in één, geen onrendabele parkeergarage, weinig risico's, een goede opbrengst van de grond voor de bioscoop en de woningen. Wij zouden zeggen: variant Realistisch, en wel "nu of nooit"!

U bent hier