h

UMTS in De Meent - 2

22 maart 2010

UMTS in De Meent - 2

Afgelopen vrijdag waren we in de Hilversumse Meent, bij een avond over de plaatsing van een UMTS mast naast de scholen de Sterrenwachter, de Gooische Daltonschool, de Ichthus school en het kinderdag-verblijf de Bijenkolonie.

Stel dat je zorgen hebt
Natuurlijk wil iedereen een goed mobiel bereik in de Hilversumse Meent, maar niet iedereen denkt dat een mast op of bij deze scholen een goed idee is, Wat ons verbaasde is dat de zorgen van deze mensen op structurele en hardnekkige wijze naar de achterdeur werden verwezen omdat de stelling is: vooralsnog is er geen reden om aan te nemen dat er schadelijke gevolgen van elektromagnetische straling zijn. 
Zowel KPN, de branchevereniging Monet (vertegenwoordiger van KPN, T-Mobile, en Vodafone) en de voorlichtster van het antennebureau gaven de indruk dat het allemaal wel meevalt met de straling. Maar zeker weten doe je het nooit. Onderzoeken op dit terrein spreken elkar tegen. En iedereen in de Meent wil toch mobiel bereikbaar zijn? De plaatsing van de mast is daar een consequentie van. Naast de scholen, ja ongelukkig maar echt de beste locatie. De gemeente plant er mooi groen omheen dan valt ie minder op.

Andere locatie niet meer mogelijk
Wat ons nog meer verbaasde is dat de indruk gegeven werd dat er geen ruimte meer is om andere locaties voor de mast te overwegen. Zo vertelde een gemeente ambtenaar dat, na overleg met KPN, enkele andere locaties om technische redenen afgevallen waren (alhoewel de meneer van de KPN ook niet precies kon aangeven hoe dat nu precies zat), weer andere helemaal niet binnen het gemeentelijk beleid passen (en dan dus kennelijk niet bespreekbaar zijn) en van de mast die al eerder bij de Gamma stond konden ze eigenlijk ook niet aangeven waarom die eigenlijk niet gebruikt kon worden. Zo werd de avond ineens een voorlichtingsavond waarin geen ruimte was om alternatieve locaties bespreekbaar te maken en dat gaf een behoorlijk aantal aanwezigen een onprettig gevoel. 

Andere locatie echt onbespreekbaar?
Maar is een andere locatie echt onbespreekbaar? Het gemeentelijk beleid hierover is helemaal nog niet vastgesteld en tijdens het politiek café van de Meent, afgelopen 1 maart, werd duidelijk dat politieke partijen best willen nadenken over toestemming voor andere locaties omdat de plaatsing naast de school wel wat ongelukkig te noemen is en het voorstelbaar is dat ouders zorgen hebben. Ook een locatie in een buitengebied zou bespreekbaar kunnen zijn als KPN de mast bijvoorbeeld vermomt als dennenboom of dennenbomen en fabriceert van duurzaam materiaal. Natuurlijk moet wel besproken worden of KPN dit ook ziet zitten. Hierover waren verschillende politieke partijen overwegend positief.
Maar deze avond had KPN op de vraag of ze bereid waren twee masten neer te zetten geen antwoord. Volgens ons zit hier een pijnpunt. KPN heeft helemaal geen zin om een dure dennenboom mast aan te schaffen of wellicht twee masten te gaan betalen. Eén mast is al duur genoeg. Dat die mast dan naast drie scholen en een kinderdagverblijf komt nemen ze voor lief. 
Wij zijn benieuwd of naar aanleiding van het politiek café en deze avond de gedachten van partijen gewijzigd zijn en of er toch nog een alternatieve locatie voor de mast overwogen gaat worden.

Wat ons betreft gaat daarover nog een discussie plaats vinden vóórdat de ontheffingsvergunning definitief verleend wordt.
Wordt vervolgd 

 Lees het eerdere artikel over dit onderwerp

U bent hier