h

Ook Hilversum heeft lagere woonlasten

26 februari 2010

Ook Hilversum heeft lagere woonlasten

Gisteren maakte de Volkskrant haar onderzoek bekend naar de relatie tussen politieke partijen in de colleges en de ontwikkeling van de woonlasten. Kennelijk heerst er bij de Volkskrant het idee dat SP-wethouders eerder de woonlasten zouden verhogen dan wethouders van andere partijen. Ze schrijven namelijk "Opvallend genoeg leiden SP-wethouders niet tot een grote lastenverzwaring." Het is fijn dat de SP-wethouders ook dit vooroordeel hebben kunnen wegnemen. De feiten staven dat de woonlasten in goede handen zijn bij colleges met de SP erin. De Volkskrant moet zelfs constateren dat "in de gemeenten waar de SP actief is, de belasting op de huizen, de OZB, zelfs het minste toenam."

Woonlasten verlaagd in Hilversum
De Volkskrant vergelijkt de woonlasten 2006 en 2009 en komt dan tot een stijging van de woonlasten in Hilversum. In 2006 was er echter sprake van een speciale eenmalige teruggave door de gemeente vanD 79 euro per huishouden. Deze teruggave is niet in de tarieven verwerkt, maar werd, á la de Zalmsnip, apart op de woonlastennota vermeld. Hoewel het dus los staat van de woonlasten, leidde het wel tot een eenmalig lage woonlastennota in 2006.
Het huidige Hilversumse college van SP-PvdA-D66 en CDA heeft de afgelopen 4 jaar de woonlasten verlaagd. SP-wethouder Karin Walters heeft eind 2006 haar eerste collegevoorstel voor de woonlasten in 2007 gedaan en 4 jaar later, eind 2009, haar laatste voorstel voor de woonlasten in 2010. Al met al zijn de woonlasten tussen 2007 en 2010 zijn voor huurders met een meerpersoonshuishouden met 19 euro gedaald en voor eigenaren van een gemiddeld koophuis met 5 euro. 

Niet meer de duurste
Bij de vorige gemeenteraadsverkiezing waren de woonlasten een 'hot issue', omdat Hilversum hoge lasten kende. In 2007 stonden we bij de 36 grote gemeenten op plaats 3 van duurste gemeente. We stonden op plaats 131 van alle 475 gemeenten in het land, dus we waren duidelijk één van de duurste.
Nu in de meeste gemeenten de woonlasten met zo'n 54 euro zijn gestegen en de woonlasten in Hilversum zijn gedaald, staan we er ook in de ranglijsten beter op. Bij de 36 grote gemeenten staan we nu op plaats 24 van de 36 en landelijk staan we op plaats 258 van de 457 gemeenten. We zijn dus niet meer de duurste, we staan zelfs net onder het gemiddelde. 

Betere keuzen maken
SP-wethouder Karin Walters "Woonlasten vormen voor de huishoudens een belangrijke kostenpost. Om goed te kunnen rondkomen in Hilversum is het van belang om de woonlasten netjes te bewaken. Dat hebben we 4 jaar lang gedaan. We hebben meer uitgegeven aan tegemoetkomingen voor mensen met een laag inkomen, we hebben meer geïnvesteerd in scholen en we hebben de rekening niet bij de huishoudens gelegd. We hebben betere keuzen gemaakt, sociale keuzen!"

U bent hier