h

Ook Aloysius kan gebouwd worden

8 februari 2010

Ook Aloysius kan gebouwd worden

Eind november 2009 stemde de gemeenteraad in met een fors jaarplan voor vernieuwing en uitbreiding van scholen in 2010. Door een groei van de het aantal kinderen in Hilversum zijn er veel extra lokalen nodig. In december presenteerde SP-wethouder Karin Walters het plan voor de verbouwing en deels nieuwbouw van het Comenius College. De gemeenteraadsleden waren blij dat dit al jaren slepende plan nu rond was. In Het Besluit werd het als agendapunt zonder debat afgehamerd: 13 miljoen euro kwam daarmee vrij voor het schoolbestuur om aan de slag te gaan! Een uitstekende prestatie van de tijdelijk wethouder onderwijs.

Mulock Houwer: daadkracht ontmoet besluiteloosheid
He gaat echter niet altijd zo soepel. Zoals we hier al eerder schreven, was er tot onze verbazing geen meerderheid te vinden voor het voorstel van wethouder Karin Walters en wethouder Erik Boog om de Mulock Houwer een plek te geven op de Diependaalselaan. Het was een voortvarend en realistisch plan, maar de meerderheid van de raad was voor een 'integrale ontwikkeling' op de Diependaalselaan. Staan ze daar nog steeds achter, nu blijkt dat wethouder Rensen niet gemeld heeft, dat er een boete betaald moet worden van 2 miljoen euro, bij de geschetste integrale, zeg maar totale, woningbouwscenario's.
Natuurlijk zijn we blij dat de gemeente Huizen nu met ideeen komt voor de school. De wethouder trekt niet op voorhand haar portemonnaie, maar gaat eerst eens praten met de wethouder in Huizen. 

Gewoon een gebouw voor het Aloysius
Het geloof in integrale ontwikkelingen houdt al jaren vele goede plannen tegen. Voor de Aloysius lag er in 2003 een PvdA-plan voor een mega-ontwikkeling op hun terrein: supermarkt, bedrijvigheid, woningen en een school op 1 postzegel. Zo zou er geen geld voor de school nodig zijn. Na protesten werd het plan afgeblazen. Het nieuwe PvdA-plan voor de plek behelst woningen en een school. Maar dat is vanwege de crisis niet haalbaar. Wethouder Karin Walters heeft de school nu losgetrokken uit het plan. Ze heeft geld opgenomen in de begroting en ze heeft samen met de school een mooi ontwerp gemaakt. Niet te hoog en met een goed schoolplein. 
Ook voor dit slepende plan heeft de raad nog in deze termijn een besluit genomen. Na de zomer start de bouw.

Nog drie scholen klem in integrale plannen
Het Kruispunt heeft minder geluk. Hun nieuwe school zit opgesloten binnen het integrale PvdA-plan Larenseweg, onder verantwoordelijkheid van wethouder Jan Landsaat. De woningtypen en de parkeergarage moeten eerst financieel rond zijn, voordat aan de uitwerking van het plan begonnen kan worden. Het duurt dus nog wel een paar jaar, voordat de bouw begint. 

En wanneer worden de Da Costa-school en de VMBO-school Hilvertsheem-Beatrix bevrijd uit het integrale PvdA-plan Lieven de Key?
Wanneer kan de wethouder Onderwijs zich op deze scholen storten? Dan hoeft wethouder Walters het niet te laten bij een beetje oplappen, maar kan ze eindelijk ook hier aan de slag! Want als één ding duidelijk is geworden in het afgelopen jaar, dan is het wel dat het best mogelijk is om de odnerwijshuisvesting in Hilversum op de rails te krijgen. Maar dan moeten we we bouwplannen versimpelen en minder groot maken dan de afgelopen tien jaar is gebeurd.

U bent hier