h

Lagere woonlasten bij kleiner huis

20 februari 2010

Lagere woonlasten bij kleiner huis

Wel of niet de woonlasten laten stijgen was een 'hot topic' bij het lijsttrekkersdebat, dat vorige week maandag op tv was. Ook in Hilversum staan partijen zich er graag op voor dat ze de woonlasten niet willen verhogen.
De SP in Hilversum zet in op het eerlijker verdelen van de woonlasten: de SP wil minder rioolheffing voor mensen in een klein huis en hogere rioolheffing voor mensen in een groot huis of groot kantoor.

Op dit moment betaalt ieder huishouden en elk bedrijf 201 euro per jaar aan rioolheffing. Als je woont in een kleine flat betaal je dus evenveel als wanneer je woont in een grote villa. SP Hilversum wil graag dat hier gaat gelden "de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten". Dit kan door de rioolheffing te baseren op de WOZ-waarde van het huis of het bedrijfspand. Iemand die woont in een klein huis betaalt dan in de orde van grootte van 100 euro minder per jaar en iemand in een groot huis betaalt meer dan nu.
Voor een gemiddeld huis, dat is nu een huis met een WOZ-waarde van 283.000 euro blijft de rioolheffing gelijk. Alle mensen die wonen in een goedkoper huis dan gemiddeld gaan er dus op vooruit. Dit geldt voor het grootste deel van de de woningen in de wijken Noord, Oost, Riebeeck, Zuid, Kerkelanden en de Meent. 

SP-wethouder Walters: "In de afgelopen jaren jaren hebben we de woonlasten verlaagd. Dat was nodig, want Hilversum was één van de duurste gemeenten. Nu zitten we netjes in de middenmoot. Als volgende stap wil SP Hilversum de woonlasten eerlijker verdelen. Nu is het zo dat voor alle investeringen in wegen, scholen, lantaarnpalen en dergelijke de mensen met een koophuis een OZB-bedrag betalen afhankelijk van de waarde van hun huis. Dit willen wij ook laten gelden voor de investeringen in het riool. De waarde van je koop- of huurhuis bepaalt dan hoeveel rioolheffing je betaalt. In enkele gemeenten wordt dit al gedaan en dit voorbeeld willen wij volgen." 

Een voorstel van het huidige college met dezelfde strekking is in 2008 in de raad behandeld, (lees hier)maar toen hebben verschillende partijen tegen gestemd. De SP in Hilversum zal zich blijven inzetten voor een eerlijker verdeling van de woonlasten.

U bent hier